Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
meditating

Щом душите ни, щом самите ние, като духовни искри, идваме от изначалния огромен огън, значи имаме същите качества като своя източник. Какъвто бащата, такъв и синът. Това означава, че нашият произход е божествен. В религиозен контекст можем да кажем, че Бог Отец е творецът, а всички ние сме творения на Върховния Господ. Какъвто бащата, такъв и синът. Какъвто бащата, такава и дъщерята. Защото не сме телата, нали; не сме жени, не сме мъже, но притежаваме духовна идентичност отвъд телата. Тогава какво е нашето истинско качество?

Според тази древна мъдрост, ние имаме три качества. Първото е вечност. Вие сте вечни души, които в момента седят тук, говорят български езика – освен мен – и са поставени в определените условия, които имате сега, в този живот. Но в друг живот обусловеностите ще бъдат различни. Защото вечната душа преминава от едно място на друго, от един живот в друг, от едно обкръжение в друго. Същата искра преминава; и в зависимост от желанията, в зависимост от действията и последствията, душата ще получи различно обкръжение, различни условия.

И така, първото качество, което всички ние имаме – това е вечността. Просто се опитайте дълбоко да проумеете какво означава това: “Аз съм вечна душа.” Ние не сме тленното тяло. Това ни дава такъв прекрасен шанс да надмогнем всички трудности, които имаме в живота. Защото, за щастие, не само тялото ни е ограничено във времето, но и страданията ни са ограничени във времето. Те също ще приключат.

Това е първото ни качество – вечност. Второто качество е съзнание, или знание, ако щете, интелигентност… Трябва да прилагаме своята интелигентност. Всеки търси повече знание. И всички ние търсим някаква истинска, чиста същина. Най-добрият начин да използваме интелигентността си е да потърсим своето добруване.

И третото качество е блаженство. Вие чувствате ли се така? Изпитвате ли блаженство? На много от лицата ви виждам усмивки. Това е много близо до нашата вечна идентичност. Но имаме някои авторитети, които са анализирали човешкото блаженство. Зигмунд Фройд, например. Той казва, че щастие е когато не страдаш твърде много. Удовлетворява ли ви подобна дефиниция? Не кой знае колко. Затова по-добре да използваме интелигентността си в търсене на истинското си щастие, което е постоянно. Нашите духовни качества като вечност, знание и блаженство са ограничени от телесното съзнание – дали сме реалисти, дали сме песимисти или оптимисти – всичко това са различни видове разбиране, различно отношение.

Но за да осъзнаваме все повече и повече изначалната си позиция, трябва да работим над себе си. Това не е особено популярно, защото искаме лесни решения. “Натисни този бутон и съвършенството ще дойде” или “Съботно-неделно обучение гарантира вечния живот”. Сега дори има семинари как да станеш аватар, или божествена инкарнация. Така че ние искаме евтини решения. Обаче за да имаме истински постижения, трябва да работим над себе си. Какво е това развитие, тази духовна работа? Това е когато отхвърляте непостоянното и го заменяте с постоянно. Или ако искаме да го кажем по по-прост начин: от телесно съзнание достигате до духовно съзнание.

Телесно съзнание – какво е това? Идете в който искате магазин и ще намерите двадесет различни вида лосиони за тяло. А колко душевни лосиона ще намерите в магазина? Не много, нали. Не е голям пазарът на духовни лосиони. Посвещаваме толкова много време и енергия на нетрайната си страна, пък казваме: “За духовна практика време нямам. Зает съм, търся си лосион за тяло.”

В това отношение йога ни помага. Защото йога означава връзка. Йога означава да се свържеш отново с изначалния си извор. И йога като духовен път ще ни отведе от телесно към духовно съзнание. Йога може да ни осигури и много здравословен начин на живот, но това не е единственият добър резултат от нея. Тя ще ви донесе и вътрешен покой. Ще ви помогне и да бъдете просветлени. А също ще ви помогне да станете блажени. Това означава от телесната концепция да се доближим до духовната. И колкото повече енергия влагаме в системата си, толкова по-висш резонанс ще постигнем. Затова трябва да осигуряваме духовна храна на душата си. Ако изпълняваме духовните си практики, ние я подхранваме. Това е вечност, това е знание, това е блаженство. Ако сме свързани, значи сме много близо до истинската си идентичност.

 Leave a Reply