Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
v-more

Досега обсъждахме основните материални качества като невежество, страст и добродетел. Но за да извършваме бхакти също се нуждаем от три неща. Кои са тези три елемента на по-високото ниво на бхакти-йога? Ще ви ги кажа, защото може би това е дори по-сложно от ом тат сат. Нарича се према, бхава и махабхава. Добре, може би това е след-дипломното ниво. Но ако искаме да вземем междинното ниво, тогава чайтаня ачинтя према – това са следващите три. И така, начално училище: тамас, раджас, саттва. Средно училище: ом тат сат. Университет: чайтаня ачинтя према. И докторантура: према, бхава, махабхава.

Извинете ме за множеството странни изрази, но мисля разбирате, че съществуват много нива на духовно развитие, много нива в практикуването на религията. Както в математиката: едно по едно е равно на едно – нали, това е съвсем просто и елементарно нещо. Въпреки това на децата им отнема дълго време да научат таблицата за умножение. Професорите в университета или в научните институти също обсъждат математика, обаче на малко по-друго ниво.

По същия начин и религията, или божествената любов, е наука; има някои елементарни фази, като например тези три гуни, които ни влияят – тъмнина, енергия и светлина – а има и някои по-висши степени на тази наука. Развитие означава да достигаш все по-висши и по-висши нива. Картината става по-подробна, по-прецизна – до такава степен, че накрая, ако сте следвали процеса правилно, нещата отново стават много прости. В началото всичко е съвсем просто: мантрувайте Харе Кришна и се върнете у дома, обратно при Бога. На средната степен започва да става малко по-сложно. Но накрая отново става много просто.

И така, ако имаме късмет, от началото можем да прескочим в края. Обаче ако не сте такива късметлии, ще заседнете в средата, преусложнявайки всичко. Да се опитваш да намериш истината – в книгите, във философията, в каквото и да е – е като да искаш да получиш дъжд, обожавайки календара. Няма да завали дъжд! Неквалифицираните се опитват да променят времето по някакви методи. Но някои притежават силата да променят времето.

Веднъж един учител пътувал с ученика си край морето. Учителят казал: “О, колко прекрасно е морето, но толкова би било хубаво да видим една морска буря!” “Гурудев, както пожелаеш!” на следната сутрин имало страшна буря край морето. Но тогава учителят отново казал: “Да, красива буря, но толкова би било добре да поплуваме в морето, така че би било хубаво времето да е топло и спокойно.” “Както искаш, Гурудев!” На следващата заран времето било слънчево и прекрасно. Така че ако някой е истински отдаден, той или тя ще се сдобие с необикновени сили. Искате ли такива необикновени сили?

Някой: Не.

Ямуна: Да. При такива изисквания от страна на гуру – да.

Тиртха Махарадж: Обикновено това са отговорите – „да” и „не”. Според вкуса ви, както ви харесва. Ако искате – можете да ги постигнете; ако искате нещо по-висше – можете да постигнете и него. Но е вярно, че отдадената душа постига необикновени качества. И не е необходимо да правим чудеса ако се посветим в служене на своя учител или на Бога. Но служейки на централния интерес, ще служим и на собствения си индивидуален интерес.

И така, след като сме изучили природата на материалния свят, енергиите, след като сме изучили елементарните практики на коя да е религия, ще можем да стигнем до някои по-висши практики – чайтаня ачинтя према. Значението на тези думи е: чайтаня означава живот, ачинтя означава неразбираем и према значи любов. Как да обединим в един израз тези три думи? Че животът е непроницаема мистерия? Или – че от живота по скрит начин можем да стигнем до екстаза? Или – че животът е неразгадаем и любовта е отговорът. Има толкова много тълкувания на тези три прости думи. Чайтаня – живот! Трябва да посветим живота си на Кришна. Това ще има невъобразим ефект върху съществуването ви. Ако се научим как да даваме, това означава, че сме пораснали. Да се научим как да даваме. Ачинтя – това ще действа по непроследим начин. Повечето от нас не знаят как действа перилният препарат, нали, обаче го слагате във водата, изпирате и излиза чисто. По същия начин, не знаем как точно действа животът, как действа преданото служене, но е много ефективно. И чрез този пречистващ процес можем да стигнем до божествената любов, према.

Разбира се, ако искаме да изучаваме науката, тогава ще имаме друг прочит на тези слова. Защото тогава чайтаня ще означава съзнание, ачинтя ще значи философия а према ще указва целта. И така, невероятната цел на съзнанието е любовта. Или за нас това просто ще означава Чайтаня Махапрабху, Златния Аватар. Неговата философия била ачинтя, а Неговият дар – божествената любов. Чайтаня Махапрабху е много близо до човешките същества.

И тогава, след като сме разбрали в дълбочина и всеобхватност всички тези нива, можем да стигнем до следващото – према, бхава, махабхава.Leave a Reply