Archives

Calendar

June 2020
M T W T F S S
« May    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Gurudev 2

Въпрос: Вие към кой клон на йога принадлежите и на какво обучавате учениците си?

Свами Тиртха: Лично аз принадлежа към школата на бхакти-йога. Това е пътеката на посветеността, или можем да кажем, пътеката на обожанието. Защото Ведите имат три раздела: карма-канда, гяна-канда и упасана-канда. Карма-канда е ритуалното действие, гяна-канда е теоретичното изследване, а упасана-канда е пътят на обожанието, когато развиваш лично влечение да се доближиш до Бога и да Му служиш. Аз принадлежа към тази последна школа, бхакти, пътят на отдадеността и божествената любов.

А на какво обучавам учениците си? На първо място аз бих искал да се уча от моите ученици, защото мога да се поуча от тях на посветеност, ентусиазъм и други такива много добри качества. Но в замяна се стремя да споделям с тях и с хората като цяло онова, което съм научил от своите учители. Преподавам, че същината на йога е, че човекът е по-скоро душа, дух, който притежава тяло, а не тяло, което я има душа, я не. И искам да им помогна да открият своите собствени начини да имат тази жива и любяща връзка с Върховния, така че вярата им да не е просто нещо ритуално, класическо или официално, а да бъде жива вяра.

Инак в нашата система за посвещение ние имаме три изисквания. Кандидатите трябва да се обръщат към Върховния като към любящ Бог, Бога на любовта; трябва да изучават, следват и прилагат на практика принципите и препоръките, които благоприятстват духовните практики – в това число ахимса, лични медитации и съвместно служене; и накрая трябва да изразяват посветеността си активно, да бъдат активни членове на по-малкото и на по-голямото общество. Фокусиране върху Бога, фокусиране върху ученията и фокусиране върху санга, общността.

 Leave a Reply