Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
В крайна сметка трябва да решим дали искаме да се загубваме все повече и повече в гората на материалното съществуване или копнеем да намерим път навън. Мнозина искат да се измъкнат, но малцина са готови да платят цената. Без жертва това няма как да се случи. Tрябва да се посветим на божествената цел, защото така много се доближаваме до съвършенството.

 

В „Бхагавад Гита” се казва, че без жертва не можеш да си щастлив нито в този, нито в следващия живот. Но ИМА значение на кого и какво жертваш. В „Гита” се говори нашироко какво трябва да се направи. Обикновено има ритуални жертви. Но в настоящата епоха тези различни жертвоприношения всъщност не се препоръчват. Няколко неща са забранени в Кали-юга, днешната епоха, и вместо различните видове жертви се препоръчва една друга жертва – жертвата на святото име, възпяването на святото име. „Сумедхаса – Онези, които са достатъчно интелигентни ще обожават Бога като възпяват името Му.”

 

Това е формата на жертвоприношение, препоръчана за тази епоха. Можете да възпявате святото име сами, заедно с други, тихо или силно, наум или по всякакви други начини. Но формата на жертвоприношението трябва да бъде изпълнена със съдържанието на жертвата – посветеността. Молитва или мантра лишени от посветеност не достигат. Затова трябва да присъства жертвата като формалност и жертвата като чувство.Leave a Reply