Calendar

July 2019
M T W T F S S
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha




handsWater630

(от лекция на Свами Тиртха, май 2012, София)

(продължава от предишния понеделник) 

„Прахлада каза: „Не е възможно да се добие преданост към Кришна от онези, които са привързани към материалния живот. Подобни материалистични хора са изцяло потънали в безогледно наслаждаване на сетивата си. Затова пропадат в най-тъмен ад и предъвкват сдъвканото. Макар тези двама гуру, Шанда и Амарка, да познават Ведите, те са неспособни да разберат, че Вишну е единствената цел на Ведите. Тъй като са изпълнени с материални желания, остават привлечени от сладките слова и цветистия език на частта карма-кханда от Ведите. Точно както един слепец не може да покаже верния път на друг слепец, те не могат да ме научат на преданост към Вишну, понеже очите им са гъсто забулени от трите гуни. Докато човек не се пречисти с прахта от лотосовите нозе на махатма, лишен от материални желания, не е възможно да влезе в досег с лотосовите нозе на Бога. Ако някой има щастието да се натъкне на такава рядко срещана душа, каквато е махатма, искрено въвличайки сърцето и душата си в служене към лотосовите нозе на Кришна, всичките му анартхи, лоши качества и навици, ще изчезнат.”[1]

И така, кой може да даде бхакти? Една от книгите на Шрила Прабхупада се нарича „Животът идва от живот”. Можем да развием това: можем да кажем, че знанието идва от съзнание, а любовта идва от према, божествена любов. Тогава откъде идва бхакти? Щом животът произхожда от живот и любовта от любов, тогава бхакти произхожда от…? Правилно, от бхакти. Така че кой може да ви даде бхакти? Само тези, които я имат. Които я нямат, не могат да ви я дадат. Затова трябва отчаяно да търсим някой, който я има и после да помолим за своя дял: „Моля те, бъди милостив! Ти приемаш своя прасад на изобилната трапеза на Кришна. Моля те, дай няколко хапки и на мен.” Такова трябва да е нашето желание. Затова стремете се да добиете бхакти от тези, които имат бхакти. Какво друго мога да кажа?

А как да разпознаем кой има бхакти? Не е лесно. Шрила Шридхара Махарадж казва: „Как ще познаете дали някой е интелигентен? Ако вие също сте интелигентни.” Тогава незабавно ще разберете: „Да, този човек е интелигентен”. Но как да познаем кой има бхакти? Кой има бхакти могат да познаят само тези, които също имат бхакти. Но щом аз нямам бхакти, как да разпозная кой има? Стана много сложно… Все пак, за щастие, има хора, които ни желаят доброто и които ще ни кажат: „Хей, ето го изворът.”

За да намерите вода, трябва да копаете дълбоко. За да намерите божествено знание, трябва да копаете още по-дълбоко. А за да откриете божествена любов, трябва да копаете дори още по-надълбоко. И тогава няма да я откриете. „Не е тук! Копая ли копая, стигнах отвъд знанието, но я няма!” Тогава излизате на повърхността от голямата дупка, която сте изкопали. И когато отново сте горе си казвате: „Хей, та тя е тук! Някой я лее наоколо.”

Така че в това е нашата надежда – да намерим извора, да намерим онзи, който ще ни помогне.

(следва продължение) 

[1] От книгата на Б.Б.Тиртха Махарадж „Светият живот на Прахлада”



Leave a Reply