Archives

Calendar

September 2021
M T W T F S S
« Aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
,

(от лекция на Свами Тиртха, 31.07.2016 вечер, София)

(продължава от предишния петък) 

Трябва да сме способни да разграничаваме кой какъв е. Арджуна пита Кришна: „Как да разпознаем светия човек?” Кришна отвръща: „Онзи, който обуздава сетивата си, държейки ги под контрол, и насочва съзнанието си към Мен, е познат като човек с устойчива интелигентност.[1]

Една от основните ни способности като човешки същества е нашата интелигентност. Пък тя е отражение на съзнанието ни. Съзнанието е по-висше от интелигентността, а интелигентността е по-висша от ума. Умът е по-висш от сетивата, а сетивата са по-висши от сетивните обекти. Така че това е последователността – първо е обектът, а в края на краищата достигаме до съзнанието. И всички тези различни нива на нашето съществуване – мислите, сетивата, умът и интелигентността – трябва да бъдат пречистени, за да постигнем уравновесено състояние на съзнанието.

Това е разговор между Върховния Бог и Неговия приятел, ученик и паришад – вечен спътник. Този ученик се нарича Арджуна. Какво означава думата арджуна? „Бял”. А кой е говорещият? Това е Кришна. Какво означава кришна? „Черен”. Значи това е беседа между черния и белия. Белият, Арджуна, е вечният човек – това сме ние. Той е пълен със съмнения, с въпроси. Готов е да се посвети като ученик, точно като нас. Ние също бихме искали да питаме: „Кой е най-добрият път? Как да усъвършенствам живота си? Досега живея в страдание, искам да постигна спокойствие. От мрака искам да намеря път към светлината.” И тъй като това е искрен разговор, Арджуна с лекота може да разкрие съмненията и въпросите си. Понякога той дори противоречи на Бога. Казва: „Това, което ми описваш е невъзможно. По-лесно е да спра вятъра, отколкото да овладея ума си.” Така че той говори от наше име, защото знае колко трудно е да се контролираш и съсредоточиш. Арджуна много добре знае колко трудно е да се достигне нивото стхита прагя, уравновесеното съзнание. Въпреки всичко Кришна признава всички тези ограничения и дава по-нататъшни съвети.

Има технически начини за овладяване на ума, а има и естествени начини. Технически начин за контрол над ума е да се опитваме да фокусираме вниманието си, да се стараем да следваме дадени правила и предписания, касаещи обуздаването на ума. Как мислите, това ефективно ли е? До известна степен да, но съм съгласен, че е доста трудно. Защото ако единствено се налага да изключвам всичко, което е ненужно, списъкът е дълъг и е трудно. Йогите в древни времена са се стремили да практикуват това – криели са се в джунглите, живели са сами, медитирали са в продължение на стотици хиляди години. Но в тази епоха това е трудно. Например, миналата седмица опитахме нещо подобно. Отидохме в Рила за три дни. Едва оцелях. Тогава разбрах, че не бих могъл да медитирам там хиляди години. Така че подобен вид техническо, аскетично съвършенство е близо до невъзможно в наши дни. Каква полза от външен самоконтрол, ако умът ви копнее за покритие на смартфона? Така че не се самозалъгвайте. Техническото съвършенство в тази епоха е близо до невъзможното. Механичните начини за контрол над ума са практически безполезни. Умът е по-силен.

Но ако имаме естествен начин да овладяваме ума, тогава става лесно. Естествените неща са винаги лесни. Водата всякога тече надолу. Това е естествено, нали? Става с лекота. Естествените неща винаги стават с лекота. Обаче естественият контрол над ума е нещо различно. Водата тече към дадено местоназначение. По подобен начин и нашите мисли трябва да текат към правилното местоназначение. И ако можем да мислим за Бога, тъй като Той е всепривличащ, естествено всичките ни мисли ще са заети с Него. Това е естественият начин за овладяване на ума. Ако сте достатъчно силни, можете да надмогвате елементите на природата. Например, можете да спрете времето – което не е лесно. Но ако имаме това любящо внимание към Бога, тогава е по-лесно да насочваме всичките си мисли, цялото си съзнание към Него и по този начин да се доближаваме до съвършеното състояние. Да постигнем уравновесено съзнание.

 

(следва продължение)

[1] „Бхагавад Гита” 2.61Leave a Reply