Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Според нашата духовна наука, традицията е такава: преди да започнем каквото и да било – значимо или незначително в живота ни – трябва да се помолим. Животът е много важно нещо. Времето също е много важно. Трябва да използваме най-добрите години от живота си за най-добрата цел.

За да поддържаме живота се нуждаем от известна енергия. Как и откъде да се сдобием с тази енергия? Ще кажете, чрез ядене. Защото чрез яденето получаваме енергия и ставаме щастливи и силни. Това вярно ли е? “Да!” отвръщаме с радост, тъй като принадлежим към прасад сампрадая. Затова щастливо отговаряме: “Да, яденето е духовна практика.” И това е така, но все пак тази енергия, която вкарвате в тялото чрез храната, ще се трансформира в определени субстанции. Какъв е крайният резултат от яденето? Малко биология – какво ще последва скоро? Една част от изядената храна ще се превърне в нещо друго. Ала междувременно вътре в тялото всичко, което ви дава силата да го поддържате в добра форма, също ще бъде осигурено от тази трансформация. Това означава, че твърдата храна поддържа костната система. Когато пием, това е друг начин да приемем енергия. Отново ще има някакъв отпадъчен материал, който се отделя от тялото, но друга част ще се превърне в кръв. И третият вид енергия, която приемаме, е огънят или дъхът, въздухът – зависи от визията. И така, когато вдишвате, резултатът ще бъде, че издишвате. А вътре в тялото това ще се трансформира в…?

Дани: Мисъл.

Тиртха Махарадж: Правилно! Това е умът. Трите елемента на човешката структура са костите, кръвта и умът, мислите. Защото хората като вид твърде много тичат след ума си, особено мъжете. Те са твърде умозрителни. За жените е по-лесно, защото те са по-емоционални, тъй като бхакти като път е пътят на чувствата. При все това сега в тази стая пропорцията между половете е много необичайна. Обикновено е обратното – девет жени и един мъж. А тук е различно – защо? Защото ние отчаяно търсим съвършенство. И жадуваме за онзи много специален, висш тип енергия, която се добива не само чрез ядене, пиене и дишане, но чрез молитва.

Всички познаваме ефекта от храненето – когато сте гладни и се нахраните, чувствате удовлетворение. Шрила Шридхара Махарадж казва, че има три резултата от яденето – усещането за липса ще се успокои, второ – ще се чувствате удовлетворени, и трето – ще се сдобиете с енергия. Всички усещаме това. Или ако сте жадни и пиете, ще усетите ефекта. Особено ако пиете алкохол, без съмнение ще видите ефекта. Другите също ще го видят. Така че какъвто и вид енергия да вкарвате в тялото си, ефект ще има. Дишането – по-малко са хората, които разбират какъв е типът на дишането ви, какъв е видът въздух, който приемате. Защото това е по-скрито, по-малко разбираемо за хората. Какво да говорим за силата на молитвите или мантрите.

Но замисляли ли сте се за въздуха, какво представлява въздухът около нас? Въздухът е това, което вдишвате, нали? Но въздухът е и онова, което Бог издишва. Това е обмен. Той дава, а ние получаваме. Така че има шанс да виждаме присъствието му на всяка крачка.

За да постигнем нещо в този живот трябва да се сдобием със сила и енергия от най-висшето ниво – и това се случва чрез молитви, чрез медитация, чрез повтаряне на мантри. Затова, моля ви, направете експеримент. Знаем как стоят нещата с храненето и енергията. Моля ви, опитайте с мантруване и енергия. Ще видите как едно божествено настроение ще се спусне във вас. Не бих искал да навлизам в повече подробности тук, защото на теория бихме могли да обсъждаме тази тема векове наред – без никакъв резултат. Но ако пробвате, ще видите.Leave a Reply