Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Мисля, че повечето от хората имат нужда от съвсем простички послания, като „Аз съм вкусът на водата.” И Кришна е готов да дава доста прости послания. За мен това е една изцяло практическа страна на Бхакти: как да виждаме Бог навсякъде. Което в същото време е висша школа в духовните практики. Защото всички ние сме заети с толкова много дейности и много пъти просто забравяме кой стои зад всичко. Омаяни сме от перлите и не виждаме скритата нишка. Замислете се в своя живот можете ли постоянно да поддържате нивото на съзнанието си или то се движи на вълни. Понякога нагоре – и тогава се чувствате добре; понякога надолу – и тогава усещате болка или липса на духовно удовлетворение.

Ежедневният живот се движи, без съмнение, на вълни. Затова първата стъпка, големият скок е стъпалото на йога, нивото на йога, където имате неизменно съзнание. Йога означава да бъдем свързани с върховния източник, означава също и да сме свързани с извора на щастието. Много пъти съм ви споменавал, че в собствения си, личен, индивидуален живот вие сте досущ като малки периферни компютри, ала когато сте свързани, когато мантрувате, когато сте в медитация, когато сте в йога, тогава сте свързани с централния Биг Брадър, с големия компютър, получавайки достъп до всички ресурси и активи, които той има. Така че хората са ограничени, но Бог е безкраен. Когато сте свързани с Бога, вие също получавате неограничени възможности. Обаче понякога на екрана ви излиза съобщение: “Претоварване” Идва ви в повече! Моля те, Кришна, не толкова бързо! Даваш ми прекалено много енергия! Или друг път „Системна грешка”. Авария.

Трябва винаги да сме свързани. И обикновено ако хората срещнат такъв човек, който е винаги свързан, който обладава тази неизменност, те са удивени: “Какво уникално качество! Каква е твоята тайна?” Когато срещнат такъв човек, обикновено людете го питат: “Съществува ли изобщо момент, в който да си разстроен?” Защото онова, което виждат е стабилно и умиротворено състояние на съзнанието. И то е толкова уникално, че те си мислят: “О, това е почти напълно божествено!” Ала то е просто едно междинно ниво в духовното извисяване. Защото какъв е най-висшият идеал в Бхакти? Кой изразява най-висшият идеал на Бхакти?

Рамвиджай: Чайтаня Махапрабху.

Тиртха Махарадж: Добре, ако вземем Него за пример, Той бил луд! Бил полудял от божествена любов! Понякога се стараел да се сдържа, но често пъти не можел. Треперел, плачел, заеквал… било Му невъзможно да се овладее. Да речем, когато бил в транс, Той се опитал да промълви името на Джаганнат. Знаете в Джаганнат Пури онази голяма процесия, онази красива форма на Бога – Господаря на вселената – и Той искал да Го възслави. Но какво излязло от устата Му? “джа-джа-га-га-ду-ду…” Това било всичко, което успял да каже! Дотолкова бил потънал в транс, че не можел да произнесе такова простичко име като Джаганнат. Искате ли да следвате подобен пример?! Искате ли да обезумеете дотолкова, че да сте неспособни да изречете името на Бога? Нима той е имал неизменно съзнание? Да, имал е; това Негово съзнание било неизменно, ала твърде необичайно.

Не бива просто да имитирате формата, но вникнете в същината, приемете я в сърцето си и там я култивирайте. И ако действително достигнете степен, в която не можете да кажете “Кришна”, тогава това е истинско постижение. Дотогава недейте да подражавате. Не е нужно.

Толкова за Махапрабху като главна емблематична фигура на Бхакти-йога. Можем дълго време да продължаваме да описваме различните Му екстази. И аз съм много доволен, че психолозите не четат “Чайтаня Чаритамрита”, защото незабавно биха идентифицирали симптоматиката. Но дайте ми друг пример за Бхакти. Разбира се, гопите. Какво да кажем за неизменното съзнание и за душевния покой на гопите? Нима те през цялото време са напълно удовлетворени? Мигар имат непоклатимо съзнание? Защото за повечето хора йога означава – никакви емоции. Като северноамериканските индианци – те били обучени да понасят болка без никаква реакция. Завързвали ги за кола на мъчението без и мускулче да потрепне по лицата им. Много хора си мислят, че йога е точно това: никакъв ответ на нищо. Което е възможно; но това не е йогата на гопите; нито на гопите, нито на гопалите. Понякога те предявяват своите условия: “Кришна, направи това и това.” Понякога му се карат, а понякога са много тъжни.

Йога означава езерото на съзнанието ви да е съвсем гладко. Ала бхакти означава огледалото на вашето съзнание да е в големи вълни! Нагоре и надолу, буря бушува, падат мълнии. Отново се връщате в същото състояние на съзнанието – обезпокоено. Обаче по различна причина. Така че, такъв е този процес. Може би трябваше да ви кажа още в началото, ала това е което можете да очаквате.

При все това, на обичайното ниво трябва да имаме някакво овладяно и благонадеждно състояние на съществуване. Затова следващия път когато пиете вода, не припадайте. Сещаме се: “Аз съм вкусът” и край за днес.Leave a Reply