Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
След толкова много животи най-сетне сме достигнали до подслона на Кришна, а се стремим както можем да Го избягваме. Не бъдете такива глупци и в този живот! Не се мъчете да избегнете Кришна!

 

Лесно е да си Кришна осъзнат когато Кришна не иска нищо. Но когато поиска да ти отнеме нещо, тогава е времето да докажеш своето смирение и отдаденост. Не забравяйте: каквото не дадете, или илюзията, или Кришна ще вземат! Проблемите идват когато се опитваме да запазим нещо за себе си. Ако се замислите дълбоко, че имате милиони животи зад гърба си, следващият въпрос би трябвало да бъде: колко ли живота ви предстоят? Опитали сте всичко възможно в материалния живот. Не бъдете толкова глупави отново да си губите времето с материални усилия! Вече сте били царе и просяци, кучета и санняси, водачи на големи мисии и глупаци номер едно, били сте жени и мъже толкова много пъти – и какво? Какъв е резултатът? Резултатът е, че някак си по милост сте тук. Нас не ни интересува кой знае колко миналото, защото то е история; а бъдещето е мистерия. Точно тук и сега е центърът на Вселената. Тук можете да уловите вечността в дланта си и това е истинската мистерия – как се срещат в една точка материалното и духовното ни съществуване, как вечността може да се проследи в едничък миг.

 

Когато духовното общуване е от същото гнездо, на еднакво ниво, въпросът с разликата в компетентността се размива. Много е лесно да се видят добрите качества на някого, с когото се срещаш веднъж или два пъти седмично. Но когато живеете заедно и спите в съседни спални чували, тогава се проявяват всички недостатъци на другия. По този начин е много лесно да изгубим уважението към другите, понеже виждаме картинката в пълнота. Но в такъв момент трябва да се вгледаме в себе си. Често виждаме, че другият бхакта е пълен с грешки; но ако погледна себе си трябва да заключа, че съм пълен с още повече грешки. И след като той търпи присъствието ми, аз също трябва да търпя неговото. Аз съм приет в компанията на бхактите; не е вярно, че всичко се върти около мен.

 

По този начин можем да си помагаме един на друг да израстваме. Понякога има един много глупав период в живота на бхактите, когато те започват да се съревновават един с друг – било то в ашрама или в семейството. Но ако успеете да избегнете това, ще спестите толкова много време. Нека се съревноваваме със себе си, а да уважаваме другите. След като приключим с този период на конфликти и съревнования, ще станем истински духовни приятели. Това е много рядък и безценен дар от Кришна – връзка, на която да можете да разчитате. Подобно ниво на общуване е много красива част от духовния живот. Това е нивото на духовните братя и сестри. В много случаи ние нямаме братя и сестри. Но когато се присъедините към семейството на бхактите, ще имате голямо семейство. Можем да кажем: търсих приятели, а вместо това открих братя и сестри.  Една раса по-високо.

 

Трябва да виждате Кришна в сърцето на всеки. Ако наистина започнете да осъзнавате това, всички формалности ще се стопят и ще разберете, че в крайна сметка всички сме духовни братя и сестри. По този начин нека се опитаме да не избягваме Кришна и този път.Leave a Reply