Archives

Calendar

January 2021
M T W T F S S
« Dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
слънчев поглед_n

(от лекция на Свами Тиртха, 7.09.2015 сутрин, София)

(продължава от предишния петък) 

Такова виждане трябва да добием – да сме способни да виждаме свързаността на нещата с Бога. Как да постигнем подобна промяна на визията – какво е вашето предложение?

Парамананда: Да общуваме с преданите на Бога.

Свами Тиртха: Да, това е много важно. А какво е нашето частно, лично усилие да осъществим тази промяна?

Парамананда: Да се посветим на святото име.

Свами Тиртха: Правилно. Не забравяйте примера на Гурудев. Той разказваше, че когато бил много млад и заживял в ашрама в Швеция, веднъж бил на джапа разходка сутринта в парка. Бил дълбоко вглъбен в мантруването си и ненадейно видял: „Чакай малко, този храст се е променил! Вече не е същият храст.” Изведнъж всичко започнало да се променя в очите му. Допреди това бил един прост храст, а сега се превърнал в живо същество, цяло наситено с духовни енергии. Така че ако искате да видите истинските себе си, когато се погледнете в огледалото – мантрувайте, мантрувайте повече. Или ако искате да съзрете по-добрата версия на настоящото си обкръжение – мантрувайте повече! Ще видите един различен свят. По същия начин и ако искаме да зърнем божествената реалност – това е пътят. Бъдете свързани; не сме ли свързани, няма да имаме достъп. Ала ако отдадем себе си и ако сме влезли в досег посредством своите молитви и своето мантруване – вратите се разтварят. В това е нашата надежда – че виждането ни ще се промени. Затова възпяваме светите имена.

И така, първокласните предани долавят присъствието на Шри Кришна навсякъде. „Дърветата и пълзящите растения в джунглата, изпълнени с плодове и цветове, се покланяха пред Бога с чувството, че Шри Кришна е самият им жизнен дъх. В настроение на трансцендентално веселие и екстатична радост, дърветата и лианите лееха огромни количества мед в Негово присъствие. Това бе възможно заради тяхната чиста любов към Бога.”[1] Това е цитат от „Шримад Бхагаватам”; и на много други места писанията описват как всичко се променя щом се появи Кришна. Докато Той минава, всички цветя се сипят по Него, дори дърветата се привеждат. Подвижните същества застиват и чакат, а неподвижни същества като дърветата започват да трептят и леят огромни количества нектар.

Ако искаме да отнесем този стих към своя живот, как бихме могли да извлечем най-доброто от настоящия момент? Как бихме могли да изливаме огромни количества нектар? Единствено благодарение на нашата чиста любов към Бога. Ако я имаме, само нектар ще леем. Ако имаме и нещо друго отвътре, няма да излиза чист нектар. Тогава ще имаме смесица, ще имаме коктейл. Някои капки ще са нектар, други ще са нещо много горчиво. Затова моля ви, развивайте това божествено познание, за да може каквото и да излиза от вас да е чист нектар. 

(следва продължение)

[1] „Търсейки съвършената цел в живота” от Бхактиведанта Свами Прабхупада

 Leave a Reply