Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(от лекция на Свами Тиртха, 07.01.2017 сутрин, София)

(продължава от предишния понеделник)

Свами Тиртха: Можем да кажем, че семейството е като общуване, като среща. Има различни характеристики, които могат да се срещат. Какво се случва, ако се среща егото на единия с егото на другия?

Кришна Прия: Кавга.

Свами Тиртха: Правилно, ако се среща егото, следва кавга. Всъщност по този начин и двете страни губят енергия. Това е съсипващо общуване. Затова можем да кажем, че когато само егото се среща в една връзка, това води до болно състояние на съзнанието. Кавгите пораждат още повече кавги. Това се нарича ро́га – „болест”. Резултатът от срещата на егото е ро́га.

Какво се случва когато се срещат телата? Какъв е резултатът от сливането на телата?

Санатана: Удоволствие, секс.

Свами Тиртха: Да, удоволствие. Правилно – ако се срещат телата, резултатът е наслада. Това е по-добре от съчетаването на егото, което води до болест. Съчетаването на телата води до наслада – поне нещо, което ни харесва. Води до бхога; бхога означава „наслаждение” – когато изпитваме удоволствие. Но уви, този тип наслаждение не трае дълго. Ако връзката ви се основава само на сексуално привличане, това може да се промени много бързо.

И така, имаме его и имаме тяло, с които да се срещаме, да се съчетаваме, да общуваме. Какво друго имаме?

Манджари: Ум.

Свами Тиртха: Ух, не споменавайте ума! Следващата стъпка, можем да кажем, е сърцето – срещата на сърцата. По-добре да кажа „сърцата”, отколкото „умовете”; когато най-добрата ви емоционална страна се среща, съчетава се с другия, какъв е резултатът от това?

Хаягрива: Обич.

Свами Тиртха: Правилно – истинска, дълбока свързаност, йога. Ако се среща егото – това е ро́га, болест. Ако се срещат телата – това е бхога, наслада. Ако се срещат сърцата – това е йога; вие сте единни, чувствате: „ето го моят партньор, моята партньорка”. Това е висш тип съюз. Да намериш партньора си в живота е толкова хубаво чувство.

Има само още една характеристика, която да съчетаем, и това е душата. Ако една атма срещне друга атма, би следвало да се получи према, божествена любов.

Така че, когато преживявате нещо, опитайте се да го анализирате спрямо тази структура: коя ваша страна взима участие в срещата: ‘”Дали е егото ми? Дали е тялото ми? Дали е сърцето ми? Или е душата ми?” И тъй като нашият стремеж и цел са все повече да достигаме до духовното ниво, озовем ли се на него, там само душата може да се съчетава, там само душата може да функционира.

Санатана: Тези нива са преплетени и трябва винаги да държим фокуса високо в йога, защото ако е насочен само в бхога, следва раздяла. А ако е насочен в йога, тогава може би можем да постигнем према. Правилно ли съм разбрал?

Свами Тиртха: Мисля, че да. Но какви са приоритетите? И кое е по-актуално в живота ми днес? Може в началото бхога да е много важна. Само че бхога много лесно може да се превърне в ро́га. И ако преминем през всички трудности на манталитета за наслаждение, както и на другата му крайност – противопоставянето, кавгите – тогава можем да постигнем по-висшия синтез на йога, по-висшия тип единение.

Защото семейството е ашрам, грихастха-ашрам. То е място за духовен напредък. Не е място, откъдето да избягаш: „Днес се провалих и ще избягам” – не! Един живот – един партньор. Знам, че е строго, но такъв трябва да бъде идеалът. Един живот – един партньор. Защо? Защото Бхактивинод Тхакур казва: Ние, живите същества, имаме биологичната склонност да се размножаваме. Този импулс трябва някак да се контролира – посредством свещен брак. Не да кацаш по всички цветчета в полето като пеперуда. Едно цвете.Leave a Reply