Archives

Calendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
key

(продължава от предишния понеделник)

Въпрос на Махадев: Има ли предписани начини на общуване между гуру и ученик?

Свами Тиртха: Да! Полезно е да се чувстваш като глупак номер едно пред духовния си учител; обаче определено се казва да не се държиш като глупак номер едно пред него.

Отвъд шегите, това не е въпрос само на уважение; понеже обикновено уважаваме авторитета. Но особено по пътеката на божествената любов, бхакти, ние се стремим да практикуваме обич. Така че отвъд формалния респект, би следвало да има някаква връзка на обич между учителя и ученика. Тя подпомага развитието и на двамата по съвсем фин начин. Това е много съществено израстване в духовността – когато пречистваме емоциите си, за да не бъдат те просто обикновени човешки чувства, които идват и си отиват, а по-скоро истински, дълбоки, изключително шлифовани духовни размисли, емоции, взаимовръзки. Тогава те ще пречистят съзнанието така, че то да може повече да се доближи до божествената реалност.

Махадев: Ако изпитваме обич към духовния си учител, как трябва да гледаме на тази обич? Трябва ли да разграничаваме обичта към човека от обичта към гуру-принципа?

Свами Тиртха: Според мен е по-лесно да почитаме принципа, а да обичаме човека. Но ако обичате принципа, а почитате човека, мисля, че това също е добра комбинация. По някакъв начин трябва да се стремим да влагаме и двете. Защото уважението или отсъждането по-скоро са функция на мозъка, това е въпрос на интелигентност. Докато обичта е повече функция на сърцето. За да се доближим до по-висшата реалност, считам, че трябва да използваме и двете си способности. Понякога имаме нужда да обогатим интелектуалните си качества с малко емоционален заряд. Друг път ни е нужно да подпомогнем емоционалната си сфера с малко интелигентност. Така че ако съумяваме да прилагаме и двете характеристики в истинско и хармонично израстване, смятам, че сме много благословени.

Махадев: С какво следва да си служат учениците повече в живота си – с чувствата или с ума?

Свами Тиртха: Зависи от човека. На онези, които прекалено много са на умственото ниво, бих препоръчал: „Моля ви, вложете повече чувства!” А на онези, които са твърде емоционални, обикновено препоръчвам: „Мислете повече!” Защото в която и от крайностите да изпаднете, това не помага. Нуждаем се от по-висш синтез, нужно ни е единството на тези две главни способности у човека – ума и сърцето. Защото тогава тяхното обединение ще се вдигне на по-високо ниво, отколкото е просто само едното или само другото. Затова единство в по-висшия синтез – мисля, че това е ключът към духовния успех.

Махадев: Хората на запад като цяло имат проблем с приемането на авторитет. Как обикновеният западен човек би могъл да смекчи егото си до степен, че да приеме по-висш авторитет в живота си?

Свами Тиртха: Според мен това е всеобща болест тук. От стотици години на запад ни учат така: „Бори се за правата си! Бъди независим!” Такива са ценностите в нашето обучение. А след това да се натъкнем на духовна система, в която авторитетът е така високо ценен – това би могло да породи конфликт вътре в нас. Но нужно е да изследваме и разберем в дълбочина какво представлява авторитетът. Какво е йерархията, например? Обикновено ние не харесваме йерархията. Но ако разгледаме думата, какво е буквалното значение на „йерархия” – това е „древната структура на светостта”. Така че ако искаме да се развиваме духовно, ние определено се нуждаем от тази опираща се на древността божествена структура в живота си.

И така, ако се опитаме да намерим вярното разбиране за изразите, които не успяваме да преглътнем или с които не сме запознати, мисля, че можем да обогатим разбирането си, а също и да усъвършенстваме практиката си.

 

(следва продължение)

 Leave a Reply