Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Нека разгледаме дървото на йога. Много пъти сте чували, че в йога има различни практики, но по какъв начин са свързани те?

Кое е първото ниво на йога? Първото ниво е яма, нали? Какво да не правим, какво трябва да бъде избягвано. И така, онова, което трябва да бъде избягвано, представлява коренът на дървото на йога. Може ли да съществува дърво без корен? Да, съществува – в отсечен вид. Ако искате дървото да е живо, то трябва да има корени. Знаете забраните – не лъжи, не кради и т.н. – петте неща, които не трябва да се правят: не прави това, не прави онова. Това е основата, коренът. Те ще ви държат стабилни и установени, ако ги следвате.

Следващата част от дървото на йога е нияма, практиката, която трябва да се изпълнява – това е стволът. Това са нещата, които трябва да се правят, трябва да се практикуват – например удовлетворение, чистота, простичък начин на живот. И в крайна сметка, обожание на Бога. Защото в „Йога Сутрите” се казва: “Можете да постигнете съвършенство и като обожавате Бога.” Всичко това влиза в практиката.

Третото ниво, асана – позите – представлява големите клони на дървото. Така дървото става много красиво. А с пранаяма, която е листата на дървото, всичко идва под контрол. Това внася въздуха във функционирането на тялото, а също и във функционирането на дървото на йога.

Но някои неща трябва да се избягват и отдръпването, пратяхара, е следващото ниво. Това е кората на дървото. Тя предпазва от загуба на енергия.

Следващата стъпка, следващият елемент от нашето дърво е концентрацията, дхарана – да съхраним това, което имаме – а това е вътрешната мъзга, циркулацията на соковете в дървото. Точно както в нашето тяло циркулират различни течности и това осигурява добрата функция на разпределението на енергията и живота.

Това бяха средните нива на йога. И накрая идват последните две: медитацията, дхяна, която е цветовете на дървото – знаете колко красиво е дървото, когато разцъфти – това е самият праг на съвършенството; и накрая осмото е състоянието на транс, или самадхи, което е плодът.

Без корените не можете да достигнете до плодовете. Затова трябва да практикуваме цялото това дърво на йога – от първата стъпка до последната.Leave a Reply