Archives

Calendar

September 2021
M T W T F S S
« Aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Gurudev-Narayan-roses

(от Вясапуджа лекция на Свами Тиртха, 08.10.2016 сутрин, Лудащо) 

Посвещение означава три различни неща. Можеш да посветиш човек в тайна. Но тогава тя вече няма да е тайна, защото ѝ е дадена гласност, нали? Значи не е вече тайна. Или можеш да посветиш някого в знание, в наука. И всъщност това е необходимо, защото е невъзможно да се практикува, без да се добие правилното познание в съответната научна сфера. Но третото посвещение е в мистичен процес; то променя позицията ни и от просто външни хора ни превръща в практикуващи. Ставаме упълномощени. Това е посвещението – да бъдеш упълномощен. Така че то не означава да смениш дрехите си. Не! Променяш идеала, на който си готов да посветиш живота си! В това е въпросът. Затова присъединяването към кръга на преданите е пълен подем в живота ви, досущ като ново раждане, нов живот.

Бих искал да призова Гурудев тук. Да се общува с него беше през повечето време забележително и предизвикателно преживяване. Всички знаем тази песен от хит парада, „Самсара” – тя е номер едно във ваишнавския билборд. Но какво означават стиховете? Че милостта на духовния учител ще потуши горския пожар на материалното съществуване. Това автоматично ни свързва с реалността на великите. Още помня как веднъж, през лятото на 1985 година, Гурудев влезе в стаята докато приемахме прасадам. В четвъртия стих на „Самсара” се описва, че духовният учител извлича огромно щастие, наблюдавайки как преданите приемат прасадам. Такова божествено блаженство грееше на лицето му, докато ни гледаше да приемаме прасадам там!

Но какво гласи последният стих? Последният стих е за три-сандхям – трите пъти през деня, когато трябва да отдавам почитта си и да си спомням милостта на моя учител. Ала Гурудев имаше това специално качество да го помним не само три пъти на ден, но десетки години след напускането му ние още го помним и той все още е с нас.

Трябва да поемем на дълго пътуване. Трябва да прекосим всички слоеве на това материално битие, за да достигнем до онази божествена, хармонична равнина, където принадлежим. А по този път е толкова добре да срещнем някои доброжелатели и помощници. Тогава можем да тръгнем заедно, можем да извървим този път заедно. Бих искал да ви приема като помощници по този дълъг път през вселената, опитвайки се да се върнем обратно у дома, при Бога. Моето предложение е: нека споделим опита на този живот. Нека споделим общото си служене. Това е най-доброто и най-многото, което мога да дам.

Имаме голямата чест да посрещнем тук наши божествени братя от други мисии, представящи техните духовни учители. Бих искал да ви помоля да гледате на мен като на една празна фигура, за да можете да разпознаете своите съответни учители седнали тук. Защото това е, което ни обединява. В този смисъл аз също наблюдавам онова, което се случва. Така че моля ви, приемете ме като брат, като някой, който споделя тази опитност заедно с вас.

 

 Leave a Reply