Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(от лекция на Свами Тиртха, 03.01.2018 сутрин, София)

(продължава от предишния петък)

Въпрос на Павитра: В книгата на Рупа Госвами „Нектара на предаността“ се споменава, че Бог Вишну освобождава дори демоните. Значи има шанс.

Свами Тиртха: Да! Бхактивинод Тхакур също казва: „О, мой Господи, аз седя тук в Твоя храм. Ти си освободил толкова много демони преди. Очаквам и своя ред.”

Но ти спомена нещо много важно. Защото щом Кришна е сарва карана каранам, значи тази черта да убива демоните също идва от Него. Създателят на света – тази черта също идва от Него. И всички останали възможни концепции за Всевишния, функции на Бога или каквото и да било – идват от Него. То е сякаш различни вибрации се излъчват от един и същи източник. Един аспект е такъв, друга характеристика е различна, трета еманация е като вълна – има толкова голямо разнообразие.

Обаче каква дължина на вълната възприемаме ние, с коя се свързваме? В това е въпросът. Дали се свързваме с една съвсем основна вълна, каквато е Творецът? Това е много външно, тъй като тази функция е свързана с материалния свят. Или убиването на демони – звучи малко шантаво, но елиминиране на демоничния начин на мислене звучи по-добре. Или да създава, да възстановява баланса – това е друга Негова характеристика, но отново външна. Тогава коя е съществената Му черта и коя е съществената връзка с тази върховна причина? То е когато сме способни да се докоснем до природата на тази причина. А тази природа е сач-чид-ананда, затова можем да се свържем с тази изначална природа чрез същите принципи, посредством същите инструменти.

Кришна съществува вечно, нали? Чрез кой инструмент можем да се свържем с Неговото вечно съществуване? Чрез нашата прана, чрез живота си – ако свържем същия принцип с Него. Тогава как можем да се доближим до Неговия чид аспект? Като Му посвещаваме мислите, желанията и чувствата си. Това е връзката с тази характеристика. И накрая, как можем да разберем Неговия блажен аспект? Свързвайки своето блаженство с Неговото блаженство. Съществува радостта на душата. Всички ние имаме такава радост в душата си. Нея свържете, отдайте Му своята према. Прана и према.

Това е начинът да бъдем свързани с най-висшата характеристика на върховния източник. Не се задоволявайте с някакви теоретични правила за съществуването. Живейте като бхакти! Не се задоволявайте с някакви теоретични схващания за съзнанието. Мислете за Него! И не се задоволявайте с горчивите залъци на материалното удовлетворение. А танцувайте в екстаз! Каква покана – а, скъпи мои?! Това е начинът да бъдем свързани с най-висшата характеристика на върховния източник.

 Leave a Reply