Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Истинските учители в същото време са и добри треньори. Да речем, ако влезете в някой спортен отбор, най вероятно няма да сте отведнъж световен шампион. Не още. Но това би могло да се случи. Да вземем за пример спринтьорите на сто метра; те на практика тичат в екстаз. Не осъзнават какво се случва в тези десет или девет секунди. Не знаят дори дали дишат или не. Достигат такова състояние, че са напълно отвъд телесното съзнание; иначе не биха могли да постигнат резултат. Така че каква е целта на гуру като треньор? Да ви помогне да се избавите от своето грубо телесно съзнание – с цялото необходимо усилие, което ще приложи върху вас. Въпреки че знае, че на първия пробег ще изтичате тези сто метра за половин час, и че това не е никак добро време, все пак той не се отказва от вас. Той влага енергията си във вас. Защо? Каква е тайната формула – божествената любов. Защото един истински учител не вижда вашето минало, не вижда настоящето ви; той вижда вашето бъдеще. Той инвестира във вашето бъдеще, и то във вечното ви бъдеще. Затова служенето на истинския учител е много по-голямо отколкото служенето, което някога изобщо бихме могли да му отдадем.

В крайна сметка гуру е божествена функция. Така че посредством това обучение ние можем да се доближим до най-висшите закони на вселената, на битието. И тъй като Бог Кришна е прославен със Своите лила, а не със законите Си, лила означава божествена игра – отвъд правилата, отвъд предписанията, дори отвъд законите на нашето разбиране. Защото това е нещо живо, то не подлежи на канонизиране. И за да бъдем част от истинския живот, ние трябва да се откажем от телесните си концепции: кое е правилно и кое е погрешно според собствения ни ум. Някой трябва да разбие тези погрешни схващания. Но това, разбира се, не означава, че гуру е лош; той е изключително добър.

И така, тайната формула, скритата същина е божествената любов. И именно нея трябва да съумеете да почувствате в очите на своя духовен учител. Дори и той да крещи по вас, очите му винаги се усмихват. Много е трудно да се прикрие това! Да се скрие истинското намерение на учителя – а то е, че той иска да ви служи.

Обаче добрият учител не е само добър треньор, той е и добър актьор. Може да ви покаже такава физиономия, каквато никога не сте очаквали, каквато никога дотогава не сте виждали. Това е моментът, в който гуру като личност разбива нашите представи за гуру като принцип. Ала това са редки и благословени мигове – как да се освободим от лъжливите разбирания, които можем да имаме.

Силата на отдадеността е нещо безгранично! Опитайте поне веднъж в живота си какво означава напълно да посветиш себе си и ще разберете! Ще усетите как на гърба ви израстват криле!

Силата на посветеността е отвъд всякакъв предел. Защо? Защото извира от най-дълбоката и чиста съкровеност на сърцето, и освен това се отдавате пред Божественото! Бог е добър. Ако Му се посветите, Той ще ви дари всичко. Той казва в „Гита”: “Ще запазя това, което имате и ще ви дам онова, от което се нуждаете.” Това не е теория, то е истина. Дори и да не посветите себе си, Той ще съхрани и ще ви дари онова, от което се нуждаете! Какво да говорим за “Сега аз съм Твой ученик, душа, отдадена на Тебе.” Това е една от най-славните позиции – да бъдеш отдаден слуга.Leave a Reply