Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Мнозина се стремят към свободата. Развиват различни дейности като социална активност или бягство от затвора – всеки търси свобода, нали? Или някакви политически дейности за постигане на тази либерална свобода; други пък си мислят: “О, ако се сдобия с повече пари, тогава ще бъда свободен.” Трябва да виждаме колко много различни схващания имат хората за свободата. Ала в крайна сметка свобода би трябвало да бъде да се избавиш от оплитанията и ограниченията на материята. Освободете душата си! Духовно освобождение. Можем да кажем, че ние сме Движение за духовно освобождение. SLM.

Крипадхам: Звучи някак революционно.

Тиртха Махарадж: О! Бихме могли да го кажем и „Шри Лалита Мадхава[1]”. Но всъщност Шри Лалита Мадхава – това е Движението за духовно освобождение.

Преминете отвъд гуните и ще се избавите от раждането, смъртта, старостта и произтичащите от тях страдания. Така че, когато говорим за свобода или освобождение, трябва да разберем свобода от какво? На практика това са ограниченията на материалния живот, на телесното съществуване. И разсъдете! Ако имаме тази перспектива, че можем да превъзмогнем смъртта, че можем да превъзмогнем страданието – нима бива да пропиляваме времето си в конфликти, в неудовлетворение или в каквито и да било глупави ежедневни дреболии?! Моля ви, добийте това по-висше виждане! Ако разберем, че работим за окончателната свобода, за духовната свобода, тогава някаква малка жертва за тази кауза не е кой знае какво! В тази светлина да отдадем няколко години от живота си – нима е много? Не чак толкова.

Помислете, ако ще постигнете вечен живот, но не полагате усилия точно тук и сега, тогава ще бъдете ограничени и във вечната си позиция. Защото, да речем, осъществявате успех наполовина, имате вечността, но познанието липсва – какво е това? Вечен глупец, нали?! Затова не бива да вършим работата наполовина. Нужно е да се свърши цялата.

И ще се наслаждавате на нектара дори в този живот. Какъв е този нектар? Този нектар е щастието. Значи можем да се поставим в такива условия, че да се научим как да бъдем щастливи. Говорихме си, че трябва да организираме обучения по щастие. Усмихвате се, но това е толкова важно! Хората имат много лоша обусловеност. Те страдат и са привикнали да страдат. Трябва да ги избавим от тази лоша обусловеност. Те не знаят как да излязат от нея. Повечето се оплакват от работата и от семействата си. И всеки ден повтарят: “Ох, толкова е зле всичко, толкова съм неудовлетворен.” Ако това е вашата мантра: “Това е лошо за мен” никога няма да сте щастливи или доволни. Нали, често се случва така! Ето защо наистина считам това за много добра възможност за проповядване и за помощ към нашите събратя – обучение по щастие. Можете да се наслаждавате на нектара, можете да сте удовлетворени. И това удовлетворение не е онова, което хората търсят отвън, това е вътрешно умиротворение, вътрешно доволство, вътрешна пълнота.

Човек, който се самоконтролира и е непривързан и който не се интересува от никакви материални наслаждения, може да постигне чрез практикуване на отречение най-висшия съвършен стадий на освобождение от последиците.”[2]

Отново става дума за свобода от последиците. Така че не само от ограниченията, но и от последствията можете да се избавите, да се освободите – чрез отдаденост. Ала истинското освобождение ще ви се случи; не е така, че ние сами освобождаваме себе си.

Аз мисля, че давам пълна свобода на учениците си. Така че не се налага да се борите с мен за свободата си. Но моля ви, нека бъдем партньори в тази свобода. Защото само погледнете какво се случва в света навън: людете се борят за свободата си и като я постигнат, какво следва? Опорочават я. Злоупотребяват със своята свобода. В духовния живот не се налага да се борите за свободата си. Просто не я съсипвайте, не злоупотребявайте с нея.

А за да изживяваме и да прилагаме свободата си, трябва да сме наистина мъдри. Недейте да си мислите, че понеже не ви притискам и не ви следя, правите всичко както трябва. Трябва да сте изключително бдителни и внимателни, за да разберете какво е правилното действие. Така че се налага да работите здраво, за да изпълните със смисъл свободата си. И аз очаквам от вас именно такъв тип високо посветена и дълбоко осъзната свобода. Защото съм напълно убеден, че ако работим с насилие и под принуда, това няма да издържи дълго време. Тук не е казарма, ние не сме армията на Кришна. Напротив, трябва да действаме на принципа на свободния избор. “Гурудев, аз искам да го направя. Искам да се присъединя към танца. Искам да направя най-доброто, на което съм способен, в служба на Кришна.” Това е начинът! Имате пълната свобода какво да правите. Ала поднесете усилията си, енергиите си, талантите си в служене. Този е начинът да прилагаме и да изживяваме своята свобода. Това е малко по-трудно отколкото да сте под пълен контрол. Ако някой дойде при вас и ви казва на всяка най-малка крачка какво да правите, как да го правите, какво да мислите и какво да не мислите, това е за роботи. Роботиката като наука напредва, но на мен ми се иска да виждам живи същества наоколо си, а не умни роботи, които действат само по заповед. Използвайте дейностите си, използвайте възможностите си, разберете задълженията си и изживейте своята свобода. Моля ви, нека бъдем партньори в това велико Движение за духовно освобождение! Бъдете свободни, но действайте в хармония. Защото свободата без хармония е хаос. Мъдрото и смирено действие – това е нашата свобода.

А когато постигнем това, когато реализираме този принцип вътре в своята група и вътре в ума си, тогава можем да пристъпим като смирени слуги в лотосовите нозе на Шрила Шридхара Махарадж, който дава определението, че свободата е робство – да отдадем почитта и обожанието си.[1]  На английски абревиатурата SLM би могла да значи както Spiritual Liberation Movement (Движение за духовно освобождение), така и Shri Lalita Madhava (Шри Лалита Мадхава)

[2] „Бхагавад Гита” 18.49Leave a Reply