Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Въпрос на Яшода: Въпросът ми е за вътрешната връзка между нас и Бог. Интересува ме съкровената връзка. Защото има един стих в „Гита”, където Кришна казва: “Всичко е в мен като перли, нанизани на конец.”

Тиртха Махарадж: Въпросът за вътрешната връзка. Невидимата същина. Някой тук умее ли да свири на пиано? Имали ли сте някога две пиана в една стая? Следващият път опитайте да сложите две пиана в една стая. Удряте един клавиш; и какво ще се случи с другото пиано? Същият тон ще отекне и на другото пиано. Въпреки че това са просто механизми. Но вибрацията на единия се предава на другия и поражда отклик у него. И това винаги се случва ако има две пиана в една стая. Ако ударите един клавиш, същата нота ще отекне и от другото пиано. Ако обаче е настроено – така че има известни условия.

Човешката душа е много по-чувствителна и много по-сложна от едно пиано. При все това, ако на струните на сърцето изсвирим някой тон, обикновено не получаваме отзвук. Стремите се да вибрирате в красива мелодия към вселената, ала къде е откликът, къде е резониращото ехо? Заради това се нуждаем от настройване. Нуждаем се от определени предпоставки. Най-напред струните на сърцето ни трябва да звучат кристално чисто. Не бива да има нищо, което да им пречи! Тогава, ако друго такова чисто сърце е близо до вас, ще последва отклик.

Въпреки всичко, възможно е това да не се случва винаги с всички практикуващи. Но благодарение на някаква тайна формула е възможно да се вибрира в една тоналност. Ако двама човека са дотолкова настроени един спрямо друг, че единият резонира това, което другият излъчва, или – ако минем още по-нататък – другият откликва още преди да започнете да вибрирате – бихме могли да наречем това изключително пречистена и изключително интензивна духовна връзка. Когато нашите най-фини енергии са в хармония една към друга… Това се среща много рядко. Ала понякога се случва. Например, медитацията ви е толкова силна, че изведнъж на телефона пристига смс. Или някакъв друг вид отзвук.

Така че това е възможно и то се нарича вътрешна връзка. Тя не се вижда и не е необходимо да се прави публично достояние. Защото тайните трябва да си останат тайни.

Но какво да кажем за звуковата вибрация на божественото? Първоначалната  покана идва свише, от Него. Ние само трябва да пречистим сърцата си, за да резонираме, да отвърнем. Трябва да обучим себе си така, че да бъдем кристално чисти резонатори.

Ако искаме да осъществим силна връзка с Бога, с Кришна, как можем да сме сигурни, че това е една истинска, авторитетна връзка? Затова трябва да пречистим сърцето си дотолкова, че то да резонира чисто. А стигнем ли до това ниво, винаги ще бъдем свързани. Самите вие ще чувствате дали е истинско или не.

Ала разбира се, докато не познавате собствените си граници и не можете да разберете тази вибрационна система, не се опитвайте да я прилагате. Защото най-вероятно ще се провалите. В периода на обучение трябва да се уповаваме на – бихме могли да ги наречем – измерими принципи: гуру, шастра, садху. Ако те са доволни от нашия напредък, можем да сме сигурни, че сме на добър път. Ето къде трябва да проверяваме: дали това е според писанията, според откровенията; дали учителят ни го подкрепя; дали е отразено в практиките на светците.

Но това звучи твърде теоретично и досадно. Защото трябва да добавим и още едно дребничко нещо – сърцето, потвърждението на сърцето. Ако чувствате с цялото си същество, с душата си: “Да! Именно това трябва да направя” – направете го! Обаче най-напред пречистете себе си, а след това ще можете да го направите.

Така че вътрешната връзка съществува. Просто извадете восъка от ушите си.Leave a Reply