Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Съществува голяма разлика между някой, който търси; между онзи, който практикува; и между усъвършенствалия себе си. Хората в наши дни обичат да казват: “Аз търся своя път, аз съм търсещ.” Ала онези, които само търсят, обикновено не намират. Търсят ли търсят, но все не откриват. Ако си приятел на всички, не служиш на никого. Разсъдете дълбоко върху това. Ако дружиш с всички, не си верен никому.

Не се удовлетворявайте само да търсите и търсите. Стремете се да намерите нещо. А когато сте го намерили – практикувайте! Затова голямата крачка е от търсещ да се превърнеш в практикуващ. Ако си практикуващ, това означава, че вече си открил нещо. Означава, че се развиваш. Правиш малки жертви, жертваш себе си. И посредством тази практика ще осъществиш целите си. И така: търсещ – практикуващ – постигнал.

Винаги се стремете към по-висшето. Не се удовлетворявайте с по-низшето. От нивото на начинаещи нека достигнем до по-висши, по-осъзнати нива. И ако по някакъв начин следваме напътствията, дадени ни от нашите духовни авторитети, ако повтаряме махамантрата, ако посредством Святото Име търсим досег с Върховния Бог, нещо ще се случи. Този досег ще се прояви в живота ни. Ако често викате някого по име, той ще отвърне. Затова не се изненадвайте като казвате „Кришна! Кришна!”, че Той ще дойде при вас – по един или друг начин. Не е сигурно, че ще видите син момък да влиза в стаята ви. Обаче е възможно да се сдобиете с книга, да откриете преданоотдаден, да получите послание – кой знае как. Неведоми са пътищата Божии. Но Той знае. В повечето случаи ние не знаем, ала Той знае.

 Leave a Reply