Calendar

June 2019
M T W T F S S
« May    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
d606df4d898c1d1397424f47ac24540b

(от лекция на Свами Тиртха, 06.01.2013, сутрин, София) 

Въпрос на Крипадхам: Имахме дискусия на една от нашите срещи. Дори след това имахме домашно, което беше: „Какво ще направим, ако директно срещнем Бога?” Ако може да споделите с нас какво би било правилно?

Свами Тиртха: Това е много сериозна тема. Но нека започнем с нещо весело. Може да видите колко изкривена е настоящата епоха. Някои хора очакват среща с извънземните, не с Бога. Веднъж чух един така наречен „проповедник” на тази „вяра”: „В случай, че срещнете извънземните, трябва да имате бутилка бира у себе си, защото те много обичат бира. Обаче трябва да носите и сламка, много е важно, понеже те не могат да пият от бутилка.” Хората са готови да вярват в какво ли не! Хайде стига! На извънземните им е притрябвала вашата бира?! И не могат да пият от бутилка – ама че глупост! Това просто показва докъде е стигнал животът; хората толкова жадуват за нещо: „Животът ми е толкова нещастен! Нещо трябва да се случи! Поне извънземни да дойдат!” Но по-добре да насочим вниманието си към Бога.

Има една древна история. Живяла една старица, която събирала съчки и носела огромен наръч на гръб. Понеже била религиозна, носейки този тежък товар, тя въздишала: „Ох, Нараяна, Нараяна! Ох, мой Господи! Ох, Боже мой!” Молела се, което е хубаво. Докато мъкнела наръча, той толкова ѝ натежал, че трябвало да поспре за малко да отдъхне. И отново, сядайки, тя рекла: „Ох, мой Господи! Ох, Боже мой!” Не щеш ли, Господ се появил и казал: „О, скъпа дъще! Ти се молеше и Ме викаше толкова сладко. Зовеше името Ми и Аз дойдох. Какво искаш? Ще изпълня желанията ти.” Тогава старицата отвърнала: „Можеш ли да ми помогнеш да сложиш товара на гърба ми?”

Така че ако срещнете Бога, бъдете умни какво си пожелавате. Дотук със забавната част. Но темата е много сериозна; веднъж имах възможност да разговарям с Шрила Садху Махарадж и го попитах: „Кое е по-важно – теоретичното знание или опита, преживяването?” и още преди даже да съм завършил въпроса, той незабавно ме прекъсна и каза: „Преживяването!”

Ние търсим да преживеем божественото, нали? Не търсим теоретично знание. Ако аз ви говоря някакво теоретично знание, единствената причина да го правя е да ви помогна. Но вие трябва да постигнете осъществяването. Ако ви разкажа моя опит, това не е вашият опит. Нашият стремеж към божественото е едно вечно търсене. То е безкрайно търсене, защото нашият Бог е безкраен. Той има безмерни аспекти, безпределна красота. Така че и да си мислите, че сте близо, можете да се доближите още повече.

Може да не е толкова лесно да се види Бог, но е много лесно да се види отпечатъкът от ръцете Му. Може да съзрете Неговите творения, Неговите енергии проявени навсякъде. Това е начин за доближаване. Когато сте в беда или пък когато сте в щастливо настроение, можете да призовете името Му. Просто опитайте и ще видите. Не е нужно да ми вярвате. Не ми се доверявайте – пробвайте!

Но има и друго описание на срещата с Бога. В нашите писания има един герой – млад човек, решен да постигне абсолютното ниво, да срещне Бога. Той трябвало да премине през различни житейски фази, през разни преживявания, докато най-сетне встъпил в Божията обител. Обаче историята е разказана откъм другата страна. Не от неговата перспектива: „Аз преминавам през всички тези трудности и накрая се озовавам там” – не! От другата страна. Картината е много идилична. Кришна е там като младо пастирче и приятелите Му си играят с Него. Наоколо пасат мъничките теленца. Момчетата тичат нагоре-надолу, понякога се боричкат, търчат досущ като обикновени деца. Тъкмо са дояли закуската си и са в много весело настроение. Но изведнъж се появява непознато, ново момче. Кой е той? Всички са изненадани: „Кое е това младо момче? Никога не сме го виждали!” Кришна също го вижда и незабавно прегръща новодошлия. Всички стари приятели са объркани. „Как така? Този непознат идва и Кришна го прегръща! Какво е това? Ние не знаем какъв е този човек!” А Кришна не само го прегръща, ами и започва да го хвали: „О, скъпи мой, толкова съм щастлив, че дойде! Зная колко трудности си понесъл, за да стигнеш до Мен. Добре си дошъл! Радвам се, че си тук!”

Така че това е моето предложение. Оставете на Него как да ви покани.

Моля ви, продължавайте да изучавате „Шримад Бхагаватам”. Тази книга е толкова свещена, че се счита за въплъщение на Бог Кришна. Той се е оттеглил от този свят, но „Бхагаватам” е оставен тук при нас. Затова е много важно да го изучавате, да се обръщате към него, да го обожавате по такъв начин. Той може да промени живота ви.

 Leave a Reply