Archives

Calendar

June 2021
M T W T F S S
« May    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Narayan Maharaj

(от лекция на Свами Тиртха, 24.07.2016 вечер, София) 

(продължава от предишния петък) 

Субект и обект – това е ключът към една любяща връзка. Първата магия, първото очарование е експлоатацията. Защото илюзия означава да живееш в света на експлоатацията. Такова е настоящото ни обусловено състояние. Ние живеем в тази омая. Второто ниво, втората степен е нивото на отричането или отхвърлянето. Това е магията на истината. А третото стъпало е чудото на любовта. Тук принципът е предаността. Експлоатация, отречение, посветеност – кое избирате? Така изразено мисля е по-лесно. Кой иска да живее в свят на експлоатация? Никой. Кой иска да живее в свят на отречение? Е, може някои да кажат, че искат, но не могат да го изпълнят. Обаче кой иска да живее в свят на посветеност? Повече биха се съгласили, само че и те не могат да го изпълнят. Защо? Защото експлоатацията се случва толкова лесно, тя е така естествена за нас! Отречението – „не, това не е за мен”. Но посветеността е много трудна, защото в нея трябва да сте безкористни. Дори в отречението има награда. Ще се чувствате велики: „Мога да го направя! Мога да се откажа от бананов сладолед. Толкова съм велик!” Има отплата. Чувствате силата си, мощта на пълната отреченост. Но каква отплата има в посветеността, когато просто трябва да изпълнявате задълженията си безкористно? Припомнете си тези толкова предизвикателни думи на Махапрабху: „Независимо дали ме прегръщаш или отритваш, аз съм тук.” Кой може да направи това? Всички сме съгласни, че е красиво. Обаче искаме прегръдката – или поне понякога, поне веднъж. Ако има единствено отритване, кой би могъл да изтърпи това?

Аз не мога. Един от най-горчивите мигове в живота ми беше когато Гурудев заминаваше на околосветско пътуване. Беше в навечерието на заминаването му, на следващата сутрин трябваше да потегли. Аз просто вкусвах насладата да съм в присъствието му и тогава разбрах, че той трябва да пакетира, да си стяга багажа. Беше нервен и накрая ми каза: „Много хубаво, мое скъпо момче, но сега си тръгвай.” И аз се почувствах като отритнат. Беше много горчиво преживяване. Поне понякога се нуждаем от прегръдка.

И така, безкористната посветеност – това е истинското предизвикателство. Да си готов по всяко време. Всъщност, такова беше очакването на Гурудев – преданите да са готови за всякакъв вид служене по всяко време. Дали ще е готвене посред нощ, трябва да си готов. Дали ще е скок в мрака, трябва да си готов. Дали ще е продаване на списания, трябва да си готов. Дали ще трябва да излезеш навън и да създадеш мисия – трябва да си готов. Независимо от индивидуалните си способности. Защото ако се отдадем, ще получим силата, необходима да изпълним задачата.

(следва продължение)

 

 Leave a Reply