Archives

Calendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
очи в очи

(от лекция на Свами Тиртха, 04.01.2017, сутрин, София)

(продължава от предишния понеделник) 

Нека се опитаме да навлезем в различните настроения и нива на мистерията на взаимоотношенията с Всевишния. Можем да наречем това и градация на вярата – различни нива на вяра. Какво трябва да е мерилото на нашата вяра? Как мислите?

Баладев: Мотивацията.

Яшода: Нашите действия.

Свами Тиртха: Да. Значи най-напред имаме мотивация, след това извършваме някакви действия и после какво следва?

Санатана: Промени.

Свами Тиртха: Правилно. Ще има някакви резултати от тези действия. И накрая ще се докоснем до интензитета на чувствата – когато срещата с Върховния няма да е някаква официална церемония, а експлозия – преживяване на Бога.

В други времена други хора са се опитвали да мерят вярата си по други методи. Например в стари времена, когато народи с различна вяра са се сражавали едни с други, ако едната страна надделявала, казвали: „Нашият Бог е по-силен!” Но какво става, като следващия път другата страна победи? Техният Бог ли е по-силен? Това не е особено умно. Или можем да кажем, ако една религия е взела надмощие над целия свят, ако има най-много практикуващи – значи е най-добрата? Има толкова много различни разбирания кое е добро и кое по-добро. Ала аз считам, че истинската религия и истинската вяра не зависят от бройки. Ако трябва да съдим според бройките, тогава илюзията печели, защото нейни са най-многото практикуващи. Така че това не е въпрос на числа. Това е въпрос на интензитет на чувствата.

Мисля, можем да се съгласим, че отвъд всички тези различни подходи към Бога, отношението с любов е най-същественото. Можем да кажем, че истинският, най-висш религиозен подход е любящият подход – бхакти – независимо от останалите формалности. Защото това е нещо есенциално – любящите взаимоотношения между Бог и човек.

Обаче можем да кажем, че бхакти, обичта, е много общ термин. Какъв точно тип обич? Именно затова казваме кришна-бхакти. Защото този процес, според предишното измерване, се стреми към ентусиазирано преживяване на Бога. Неговата цел е према, екстатичната божествена любов. И каква е природата на нашия бхакти процес? Красота и любов. Знаете определението за религия – среща на красотата и любовта в човешкото сърце. Радха и Говинда, обитаващи сърцето.

И като говорим за тази среща, за това единение на красотата и любовта, тогава се нуждаем и от начин да изразяваме, да разбираме това. Затова е нужно да се фокусираме върху човешките взаимоотношения, защото чрез тях можем да проумеем нещичко и за божествените.

Знаете, че основно има пет взаимоотношения с Върховния. Кои са тези пет раси?

Кришна Прия: Неутралност, служене, приятелство, родителство и интимна любов.

Свами Тиртха: О! Ами тогава знаем всичко за тях! Да спрем ли дотук? Знаем списъка – достатъчно ли е това? Или да навлезем малко в подробности? Е, за неутралността можем да навлезем в подробности. Но не знам дали бихме могли да навлезем в подробности по отношение на интимността.

 

(следва продължение)Leave a Reply