Archives

Calendar

June 2021
M T W T F S S
« May    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
29594552_1776147379073661_1021810257005969036_n

(от лекция на Свами Тиртха, 09.01.2016 вечер, София)
Асато маа сад гамая… „От нереалното, води ме към реалността”.
Съгласни ли сте с тази песен? Тази молитва идва от много древно свещено писание в Индия. Идва от един Упанишад[1] . Упанишад означава „тайни учения”. Ние всички търсим тайните. Веднъж организирахме серия лекции под надслов „Тайните учения”. Представете си, публична лекция за тайни учения… Но трябва да ви кажа, че дойдоха три пъти повече хора от обикновено. Защото ние искаме да намерим тайните. Чувстваме, че животът сам по себе си е твърде скучен без тайни. И всъщност тази мантра се съдържа в едно такова тайно писание. Това също така означава, че научаваме тайната в близката компания на садху, свети хора. Трябва публично да заявя, че тайните не са за публика. Но тъй като сега сме в много интимен кръг, можем да говорим за тях.
И така, мантра – какво означава мантра? Мантрата е молитвена формула за освобождаване на съзнанието. Една добра мантра винаги ще съдържа същината на битието, ще съдържа също и дълбок смисъл, и още нещо, което ще ви кажа накрая. Тези три фази на тази мантра, на тази молитва са много съществени. Какъв е първият ред? Асато маа сад гамая; асат значи „неистинско, нереално, илюзорно”. „От нереалното, води ме към реалността!” Кой ще ни води от нереалното, от илюзорното отражение, към реалността? Божественото напътствие – проявено в нашите духовни учители, в нашите светци. Също в божествения зов, който всички долавяме съкровено в сърцата си. Онази силна убеденост, която изпитваме – тя винаги ще ни ръководи по верния начин. Пък и знаете, опитвали сме нереалното толкова много пъти. Старали сме се да намерим своето щастие в това нереално, илюзорно отражение. Не знам вие какъв успех сте постигнали; аз не съм постигнал никакъв успех в това. Нека се стремим да намерим удовлетворението си в сат, в истинската реалност.
Но когато ви казвам, че духовната реалност е много истинска, вие може да възразите: „Тя е съвсем нереална за мен. Настоящата ми реалност е болка, страдания, ограничения – това е реалността ми днес.” Когато ви казвам, че животът е мистична опитност, може да възразите: „Това е толкова далеч от мен!” Но когато вие ми казвате, че животът е страдание, на мен това ми звучи много нереално. Така че кой е по-прав – вие или аз? Чие послание е по-силно – моето или вашето? Разбира се, това не е състезание, но аз се надявам моето послание да е по-силно.
И така, тази молитва съдържа нещо много съществено за нашия опит, наречен живот. От нереалното, от отражението, трябва да стигнем до оригинала. Това прави всичко много смислено.
Вторият ред гласи: „От мрака води ме към светлината!” Мисля, че всеки разбира. Мракът обикновено е равнозначен на невежество, ограничения, страдания; докато светлината означава знание, вяра, щастие. Затова от тъмнината ние искаме да намерим своя път към светлината. Така че моля Те, мой Господи, от мрака води ме в светлината!
И третият ред казва нещо много важно: „От смъртта води ме към вечността!” Това е финалното ограничение в живота – смъртта. Тя е толкова несвойствена за нас, че искаме да я отхвърлим, да я прикрием, да я пренебрегнем. При все това тя ще дойде, рано или късно. Тя е друг вид опитност. Ала тъй като не осъзнаваме нуждата от смъртта, за да изпитаме вечния живот, затова тя ни изглежда някак странна. Всъщност ние, хората, сме толкова за живота, че искаме да отречем смъртта. Това не-съществуване ни се струва такава странна концепция, защото сме толкова живи.
(следва продължение)
1. „Брихадараняка Упанишад” 1.3.28


Leave a Reply