Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
oltar

Въпрос на Кришна Прия: За мен е по-лесно да служа когато виждам обекта на своето служене – например в храма, бхактите или Гурудев, но у дома ми е трудно, защото не виждам обекта. Може би това е проблем с визуализацията ми?

Тиртха Махарадж: Но чакай малко! Кришна прониква цялата вселена! Освен твоя дом ли? Това е изненадващо.

Но в един смисъл си права, защото когато се извършва обожание, усещаме Божието присъствие много силно. Когато виждаме преданоотдадените, виждаме, че те са изцяло посветени на своя учител. Когато виждаме своя учител, виждаме, че той е изцяло посветен на Бога. Това е парампара. А когато виждаме своя Бог, Кришна, виждаме, че Той е напълно отдаден на Радхарани. Това е много славна парампара.

Но какво да правим у дома, там е досущ като пустиня. Няма Радха, няма Кришна, няма гуру, няма ваишнави, няма храм, няма мурти – нищичко, единствено телевизора, основният фокус на внимание, вечерната лекция. Естествено, човек се чувства обезсърчен. Да слушаш всички глупости, които се излъчват от едноокия гуру. Трябва да ви кажа, от време на време хвърлям по едно око. Посланието е все едно и също: разруха, убийства, отвличания, бомбардировки, насилие; дори прогнозата за времето е лоша.

Затова препоръката е да превърнем дома си в храм. Тогава това ще се промени, ще призовете присъствието на Кришна. Много е хубаво да си направим олтар у дома. Например, да има красива снимка на храмовия олтар – тогава поканвате храма вкъщи. И тогава ще можете да обожавате Махапрабху чрез този олтар. Точно както във всеки християнски дом има икона, или разпятие, или каквото и да е – някакъв символ, който да напомня, че този дом също принадлежи на Бога. И аз също съм гост тук. По същия начин и ние можем да имаме подобна връзка. И когато призовем Божието присъствие у дома си, когато си направим олтар, сложим мурти, сложим снимка, започнем да извършваме пуджа, приношения, лампи, благоухания, молитви, ще видите, че от този източник ще започне да се излъчва една духовна вибрация. И това не е просто пренареждане на пространството – поставяне на някакъв предмет на рафта – но е като да отворите прозорец, през който в дома ви се влива свеж въздух. По този начин, поставяйки олтар, ние отваряме един божествен прозорец, за да влезе божествената енергия у дома. Тогава ще почувствате силата. И ще видите обекта на своето служене.

Това е много важно. Всеки може да си направи домашен олтар. Не е нужно да си купувате мурти под път и над път, защото не това е методът. Ние имаме център на своето обожание в софийския ашрам. И можете да сте свързани с ашрама чрез това лично обожание и служене. Това би било много хубаво. И също така, ако учите у дома, ако четете разкритите писания, отново ще се чувствате свързани. Защото трябва да усещаме тази връзка – аз съм свързан с Бог, аз съм свързан с гуру, аз съм свързан със служенето, с бхактите. Нуждаем се от тази божествена компания. Това е начинът да подпомогнем своята увереност да расте. И също като възпяваме имената – както обсъждахме наскоро – ние просто навлизаме в равнината на вибрация на божествените имена. Това също ни помага.Leave a Reply