Archives

Calendar

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
krsna-opens-his-mouth

Въпрос на Манджари: Говорили сме за гуните на материалната природа, които са част от маха-мая. Също така знаем, че съществува йога-мая в духовната сфера. Има ли там духовни гуни – например, чувала съм бхактите да говорят за шуддха-саттва – и какви са те?

Свами Тиртха: Добър въпрос. Какво е вашето мнение? Какво е вашето виждане?

Хаягрива: Шуддха-саттва е трансцендентална, отвъд трите гуни на природата, това е чистото добро.

Свами Тиртха: Да. Правилно. Има ли нещо по-висше?

Отговор: Тъй като нашата сфера тук е обърнато отражение, излиза, че шуддха-тамас би трябвало да е най-висшето.

Свами Тиртха: Леле! Звучи отнасящо ума, а? „Чисто невежество”. Трябва да разгледаме това в по-голяма дълбочина, нали?

И така, ако искаме да открием структурата на материалната сфера, кое е най-горе? Най-горе е саттва. Саттва, доброто, е най-добрата част от материалната природа. По средата е раджа, а третото, най-ниското е тамас – инерция, пасивност, товар, маса. Тамас е материята, съвсем инертна; раджас е енергията, която движи нещата; а саттва е светлината, донасяща разбиране, задаваща посоката и управляваща цялата тази система. И тази система е динамична – понякога едно надделява, друг път друго превзема съществото ви и така попадате под влияние на различните гуни. А както обсъждахме, съществува пасивно състояние на шанти, освобождение, или нирвана. Нир-вана означава „няма гора” – извън гората на материалното битие. Вана е „гора”, нир-вана значи „без гора”. Това е пасивното състояние. И ако съзнанието ви се издигне през всички тези различни слоеве, тамас е като дълбокия гараж под София Мол, минус трето ниво. Веднъж влезете ли там е много трудно да намерите пътя навън. След това минус второ ниво е раджас, минус първо ниво е саттва; а нулевото ниво, партерът, е нирвана, или брахман. Това е просто кота нула! Съжалявам, скъпи мои, то не е кой знае колко висше постижение, просто нулево ниво.

Добре, а сега нека да влезем в Мола. Знаете, саттва означава знание, чистота, религиозност – но като цяло саттва е малко пасивна. „Доброто е пасивно, злото – активно”. Така че шуддха-саттва, първото ниво отвъд неутралната степен на освобождението, е нещо много хубаво, много духовно, но там не се случва кой знае какво. Преданият в шуддха-саттва винаги казва „да” на Кришна, много е покорен, знае всички правила и предписания, познава рутината на служенето. Но в Библията е казано, че Господ изплюва хладкото[1]. Защото то не носи никакъв по-висш вкус, пасивно е. По същия начин и Кришна се нуждае от някакво вълнение.

И така, щом съществува шуддха-саттва, тогава кое е следващото ниво? Минус трето ниво беше материалната тамас, минус второ ниво – материалната раджа, минус първо – материалната саттва; нулевото ниво беше брахман. Сетне първото ниво е шуддха-саттва – чистото духовно добро. Кое е на втория етаж?

Нели: Шуддха-раджас.

Свами Тиртха: Там е шуддха-раджас, да. Съществува такова нещо като пречистена страст. А има ли нещо на третия етаж?

Яшода: Киното.

Свами Тиртха: Киното? Виждам, че много добре познаваш конструкцията на Мола. Но на третия етаж е шуддха-тамас. „Какво? Шуддха-тамас? Хайде стига! Това е някаква еретична философия. Никога не съм чувал такова нещо!” Но то действително съществува. Защото шуддха-саттва донася само бегъл поглед към духовната област. Виждате светлината. Но тази светлина е толкова ярка, че ви заслепява. Трябва да сме способни да зърнем шуддха-раджас и шуддха-тамас. И тъй както в материалната сфера тамас е най-ниската точка, според нашето разбиране шуддха-тамас е най-висшата.

Кой притежава шуддха-тамас в духовния свят? Гопите притежават шуддха-тамас. Защото те са в чисто, пречистено невежество за божествената позиция на Кришна, в пълна забрава. Само си представете – нима можете да дразните Бога? Не, не можете. Но гопите го правят. Понякога се крият от Кришна, друг път Го преследват… Нима някой може да прави това с Божествената Личност? Едва ли! Но на любимия си можеш да погаждаш всякакви номера. Така че те не знаят, не осъзнават величието на Бога

Също както и майка Яшода. Знаете, когато Кришна ял пръст и Баларам Го наклеветил пред майка Яшода, тя казала: „Я ела тук! Ела тук, скъпо мое момче!” Само се опитайте да си представите ситуацията – някой заповядва на Бога: „Тук!” И Той идва! „Пак ли си правил бели? Калпазанин! Отваряй уста!” Кришна е много послушен, отваря уста. И майка Яшода проверява какво има вътре. Тогава – като на 3D филм – тя била озадачена: „Вътре са вселените, основните елементи – не, това е прекалено! И аз също съм вътре, надничаща в устата на детето си…? Не, не, не! Това трябва да е някаква илюзия.” Така тя затваря очи, поклаща глава и казва: „Не, не, не. Това не е Бог, това не е божествено откровение. Това е моят син.” Чиста, чистичка тамас. Дори когато ѝ се предлага възможността да добие вярното разбиране, тя я отхвърля: „Не, не искам да знам истината. Искам да живея в моята истина. Защото моята истина е тласкана от любов. Ако разбера, че Ти си Върховният Бог, ще бъда обзета от страхопочитание и благоговение. Не желая това. Искам да съм невежа за Твоето величие. Искам Те съвсем близо до мен.”

Затова шуддха-тамас е най-великото. Но моля ви, ако просто цитирате: „Тиртха Махарадж каза, че шуддха-тамас е най-доброто, че това е нашата цел”, няма да приема това.

Ямуна: Трябва да цитираме или цялата лекция, или нищо.

Свами Тиртха: Да. Защото ако извадите от контекст просто няколко думи: „Този човек ни говореше за София Мол. Пък след това каза, че най-добрата част е в киното, което е най-горе. И неговата цел е тамас…” Затова моля ви, цитирайте точно.

 

[1] Откровение 3:15-16   

 Leave a Reply