Archives

Calendar

July 2020
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
IMG_6818

(от лекция на Свами Тиртха, май 2013, София)

Въпрос: Говорихте за това да жертваме светското заради духовното. Светското включва и нашите семейства, нашите деца. Затова много отреченици нямат семейства и деца, докато тантристите имат. В тази традиция вие очевидно не отричате семействата; при все това тя е ведантическа традиция, а не тантристка. Бихте ли поговорили по този въпрос?

Свами Тиртха: Благодаря Ви за въпроса; ценя това, че сте добре информиран. Преди всичко, дори аскетите се раждат в семейства. Така че семейството е много важна институция. Без приноса на майката и бащата, никой не може да дойде на тази планета Земя. Е, някои много специални души могат, но обичайно ние не можем. И мисля, всички сме съгласни, че да се отречеш от даден обект, но при все това да таиш привързаност към него, е нищо. Това е лъжа, самозалъгване.  Така че грешката не е в обекта; привързаността е това, от което трябва да се откажем, нали? Нищо лошо няма в децата ви, нищо лошо няма в семействата ви. Но ако сте привързани по погрешен начин към тях, тогава това е капан. Ако го приемаме за шанс да служим на Бога чрез тях, ако ги считаме за дар Божи – да, моля ви, считайте своите съпрузи и съпруги за дар Божи – тогава не сме привързани към обекта, привързани сме към принципа, който се проявява чрез този обект. А това е божествен принцип, даден от Бога. Дори нашата привързаност към свидните ни хора е дадена от Кришна. Но какви характеристики ще придадем на тази привързаност, на тази отговорност? Това зависи от духовното ни израстване. Ясно е, нали? 

Що касае различните школи в хиндуизма, като например тантричната и ведантичната традиции: тантра означава „практика”, тантра не значи сексуален мистицизъм или някакво изкуство на сексуалната черна магия. Това е практика. Всички различни школи имат тантра учения, тантра практики. Съществува също и ваишнавска тантра. Например една много важна мантра, идваща от ваишнавската тантра е: ом агяна-тимирандхася гянанджана-шалакая чакшур унмилитам йена тасмай-шри гураве намаха. Тя идва от ваишнавската тантра – това значи ли, че сме тантристи? В един смисъл, ако следваме принципите, които са благоприятни за духовните ни практики – да, ние сме тантристи. Но, разбира се, не принадлежим на школата тантра в тесния смисъл на думата, защото това е различна традиция. 

Трите основни инструмента на медитацията са янтра, мантра и тантра. Янтрата е визуален обект, например мандала. Тантра, както говорихме, е практически набор от правила и предписания –  „прави това, не прави онова”. А мантрата е звуков начин за медитация. Думата мантра се състои от две свързани думи: едната е манас, а другата траяте. Манас е мисловността или съзнанието на човека, а траяте означава „да освободиш”. Така че мантрата освобождава ума ви, освобождава вашето съзнание. 

Това е малко информация по отношение на тантристката школа. А както Вие споменахте, ние принадлежим на школата веданта. Веданта е считана за най-извисената, за най-висшата сред шестте класически философски школи на Индия. Веданта също съчетава две значения: веда е „знание” или „наука”, а пък анта означава „краят на нещо”. Така че това е апогеят на всички божествени науки. Разбира се, в рамките на веданта има различни школи и приемствености. Но можем да кажем, че това на практика е най-висшият интелигентен или научен подход. А всъщност в нашата специфична школа предопределящи са чувствата. Така че това е емоционален метод – посредством служене, посредством обожание. Ние обожаваме Кришна като малко момче, когато Той си е играел на тази планета Земя. Сигурен съм, че всички майки и бащи понякога си спомнят Кришна, наблюдавайки пакостите на своите синове и дъщери. „О, скъпи мой, пак си откраднал маслото!” Така че това е начин да помним. Защото в бхакти веданта има две основни инструкции. Само две са, лесно е да се запомнят: „Винаги помнете Бога и никога не Го забравяйте!” Тези две заръки са есенцията на бхакти веданта

В нашата традиция ние имаме както семейства, така и отреченици. Най-общо в Индия, в хиндуизма има четири различни стъпала в живота. Едното е животът на ученика, второто е животът на семейния, третото е отшелническият живот и четвъртото – животът в отречение. И четирите се считат за ашрами. Ашрамът е място за духовна практика. Така че това не е просто сградата на храма, а е място, където мога да израствам духовно. Ние се стараем да се отнасяме позитивно към живота, защото Кришна е закрилникът на живота. Той е Богът на любовта и обича децата. Както и децата със сигурност Го обичат. При все това, самият аз принадлежа към ордена на отречението; обаче както говорихме малко по-рано, когато се отричаш от нещо, ще бъдеш компенсиран. Така че аз нямам къща, но имам много домове, в които живея! Нямам семейство по кръв, но мнозина ме считат за част от своите семейства. И между нас казано, наскоро се заех да преброя внуците и внучките си. Като стигнах до тридесет се отказах. Е, ако някой може да постигне това без да има кръвен син или дъщеря… Така че в един смисъл аз си нямам свое социално семейство, ала от друга страна имам голямото щастие да съм част от едно духовно семейство. И бъдете сигурни, понякога ми се налага да изпълнявам задълженията на баща – като например да плащам сметката, когато някой от синовете ми сътвори някоя глупост. А от време на време ми се налага да изпълнявам задълженията и на майка – да бърша дупета, ако някой се наака. Но това са радостни занимания. Затова аз дълбоко ценя служенето на бащите и майките, понеже и сам имам мъничко разбиране за това колко много любов и грижа трябва да вложиш, за да стане някой човек. А това е компенсацията за всички проблеми, които може да сме имали междувременно. Да гледаш как някой израства духовно е велико служене.   

 Leave a Reply