Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
TM&SM

Садху Махарадж: Радхе Радхе Говинда… Гуру-крипа хи кевалам. Гуру-крипа, милостта на гуру е единственото, което да постигнем в живота си. Как идва милостта? Милостта идва като дъжд. Когато вали дъжд той не пада само на определено място. Той вали навсякъде. Навсякъде! И малкото гърненце получава дъжд, и голямата делва получава дъжд, а някое гърне е захлупено наобратно. Знаете, ако искате да получите нещо, гърнето трябва да е с отвора нагоре, но ако го обърнете надолу, няма как да получите нищо вътре.

Така че крипа, милостта на дъжда, се лее навред. Гуру дарява милост на всеки. Но ние никога не се стремим да държим делвите си в правилна позиция. И дъждът вали, но в делвата няма вода. Тогава казвате: „Не получавам милост!” Аре бхайя[1], милостта тече, тече – приеми я! Нека малката ти делва стане голяма! И ако е обърната надолу, обърни я нагоре!

Как може да стане това? Чрез садхана, усилие, трябва да направиш нещо по въпроса. Трябва да видиш, че си делва и да гледаш накъде си обърнат. Накъде гледаш – дали гледаш към гурудев или към мая? Ако не е дошло времето да напълниш делвата си, ще стане след време, но един ден непременно ще се случи! Няма друг начин! Няма как да избегнем това! Това е единственият път – да влезем в духовно съзнание. Няма друг път!

Отивате при гурудев: “Гурудев, моля те, дай ми милост!” Той казва: „Добре, щом искаш, давам ти харинам.” Тогава си мислите: “О, чувал съм го толкова много пъти, правил съм го толкова много пъти, не е нищо ново!” Да, ново е. Ще кажете: как? Този ден е вашият рожден ден, началото на духовния ви живот. Той влага семето във вас – цветето на любовта може да израсне във вас. Бхакти може да израсне. Ако не ми вярвате, помислете за живота си преди този ден и след него. Това е началото на живота ми, стартът! Пропилял съм целия си живот дотогава; сега това е денят и щастието ми започва в този ден. Гледам по различен начин, мисля по различен начин, разбирам по различен начин. И ако практикувам това, което ми е дал, и ако медитирам над него, какво ще се случи? Ден след ден, ден след ден, ден след ден ще растете толкова бързо, че не е за вярване. Ще помагате на толкова много хора със своята вибрация, със своята среща – толкова много хора ще развият чистота в живота си!

Тази милост помага в началото, в средата и в края. И в най-висшето духовно съзнание тя винаги ще бъде с вас. Кришна-према садхакау нахи… чрез усилия не можете да постигнете према към Кришна. Как насила ще имате любов с Кришна?! Не, невъзможно! Кришна-према садхакау нахи! Шуддхачит! Кой е начинът да постигнете това – шуддхачит, чиста читта, чисто съзнание. Шуддхачитта означава чистота. Как може да дойде чистотата? Шуддха значи да живеете в чистотата, в чистото съзнание, в духовното си съзнание, шуддхачит. Това е шуддхачит! А шуддхачит – т.е. самите вие да станете чисти – се случва единствено чрез милостта на духовния учител, чрез името, чрез махамантрата. Приемайки това семе нашата читта става шуддха. Когато моята читта стане чиста чрез възпяване на махамантрата, чрез приемане на посвещение от моя духовен учител и чрез слушане на хари-катха, моята према автоматично ще удаи – удаи означава както слънцето сияе, ще заблести в миг, ще блесне както слънцето грее. Радхе Радхе Говинда

Много сме щастливи, че дойдохте. Волно или неволно ако е допусната някаква грешка от страна на бхактите, на мен, извинете ме.

Тиртха Махарадж: Няма начин, Махарадж! Невъзможно е, няма никаква грешка.

Садху Махарадж: Твой ред е… Радхе!

Тиртха Махарадж: Какво мога да кажа, Махарадж!?

Казва се, че има три пътя. Единият е ведическият, когато си роден с качествата. Това не е за Кали Юга. Вторият е тантрическият, когато чрез някаква практика постигаш качествата. Но третият е методът бхагават – да го кажем накратко, сампрадаята на милостта. И мисля, че това е единственият принцип, благодарение на който сме тук. Защото ние не притежаваме добри качества и на практика е невъзможно да постигнем добри качества. Затова нямаме друг шанс – единствено милостта.

 [1] О, браткоLeave a Reply