Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
listening

Нека поговорим още малко за духовния егоизъм. Започвате да общувате с ваишнавите. И донасяте съзнанието си в храма. Тогава виждате, че никой не е по-добър от вас. Оглеждате се наоколо си и казвате: “Хм. Те не са сериозни. Аз ще им покажа. Те не знаят какво се казва истинско предано служене.” Особено тези, които са получили посвещение едва преди месец – те са силно убедени, че: “Аз трябва да покажа! Трябва да докажа!” Това е времето, в което по-старото поколение трябва да практикува смирение. Защото това е парампара система. Когато вие сте били млади, сте допускали същите грешки, нали? Това е кармична примка – каквото сте причинили на другите, ще си го получите обратно. Ако плюете нагоре, какво се случва?

Ямуна: Отгоре ще ни заплюят.

Тиртха Махарадж: Не, уви, същото се връща. Де да можеше да получим божествена плюнка! Но за нещастие получаваме единствено онова, което сме дали. Така че ако искате да покажете какво се казва истинско предано служене, ще видите много подсмихващи се лица наоколо си; и това ще е мъдра усмивка: “Добре, направи го! Давай!” Тогава започвате да се чувствате като важен член на обществото. Или по-точно да го кажем – най-важният член на обществото. “Аз и останалите”. Точно както преди – “Ние и останалите”. Сега е “Аз и останалите”. “Най-общо казано, аз съм най-добрият. Но някой трябва да служи и на Гурудев. А те не знаят как се прави това. Затова по-добре аз да го свърша. Знам с най-малки подробности какво той харесва и не харесва. Знам всички легенди за Гурудев. Чел съм – или може би съм написал – „Гурудева Пурана”, така че най-добре знам как се прави. Защото Гурудев е толкова важен! Някой трябва добре да се погрижи за него.” Нали? Тогава най-напред започвате да показвате на другите, че знаете. И то знаете по-добре! Затова сядате на първия ред – понеже сте смирен слуга. Много сте близък на Гурудев, затова сядате най-отпред. Защото по такъв начин “слушате по-добре божествения звук, излъчващ се от светите му устни”. Ала за беда фалшивото ви его вибрира толкова гръмогласно в мозъка ви, че не чувате нищо.

Това е едната версия, когато сядате на първия ред. Ако сте по-„извисени” и сте вникнали по-надълбоко в науката на смирението, тогава ще седнете на най-задния ред: “Гурудев, аз съм твой смирен слуга.” Третата фаза си я бива дори още повече. Когато сте толкова „смирен”, че дори не присъствате на лекцията. Идвате малко по-късно. Но какво става като дойдете по-късно? Щом влезете в храма, цялото внимание се обръща към вас. “Кой е този, който идва толкова късно?”

Така че това са трите фази: първият ред, последният ред и извън реда.

 Leave a Reply