Archives

Calendar

December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
45057872_724484137922621_282523034630225920_n

(от лекция на Свами Тиртха, 06.01.2013, вечер, София)

Говорейки за изкуството на действието, Кришна казва: „Когато въплътеното живо същество овладее своята природа и в ума си се отрече от всички дейности, то живее щастливо в града с деветте порти, без да действа и без да причинява действие. Въплътената душа, господар на града на своето тяло, не поражда дейностите, нито кара хората да действат, нито създава плодовете на дейността. Всичко това се върши от гуните на материалната природа.”[1]

Какво е предназначението на един град? Да дава подслон на гражданите. Въпреки че се казва: да живееш сам в гората – това е истинска духовна практика; двама са село; трима са град; четирима – война. Така че градът по природа е място на страсти. Какво има в града? Денонощно сетивно наслаждение. Аз се чудех какво е това зарево над върха на Витоша. Мислех си, да не би някаква божествена сила да увенчава вашата свещена планина. Но после разбрах, че това е нощно осветление за скиорите. Така че няма нищо божествено в това, съвсем материално е. Сетивно наслаждение ден и нощ. Градът по природа е изпълнен със страсти. Какво няма в града? Чуруликане на птици, нощем да гледаш звездите и много други естествени неща. Да правиш йогийски дихателни упражнения в града означава да си съкращаваш живота – вдишваш целия смог. Така че градът по природа е страстен. При все това, той би трябвало да служи на гражданите – не на нивото на сетивното наслаждение, а на по-високо ниво на съществуване.

Тук научаваме за града с деветте врати. Какъв е този град? Този град е човешкото тяло. Кои са деветте врати? Това са сетивните органи. Казва се, че в началото Творецът пробил вратите отвътре навън. Затова и естествените функции на сетивните органи са привлечени към външното. Очите ви гледат навън. Ушите ви слушат външните звуци. Точно както и моите очи бяха насочени навън, гледайки короната от светлина над Витоша – и се оказа, че греша. Мислех си, че това е нещо духовно, а то не беше. И така, тези различни сетивни функции съществуват за получаване на информация. Обаче много често се заблуждаваме.

Кои са деветте врати? Устата, двете очи, двете уши, двете ноздри, гениталиите и отходния канал. Вратите служат за преминаване. Обикновено някаква информация и енергия преминават навътре и навън. Но те са също и за излизане, за напускане. Когато умрете, когато трябва да напуснете тялото, вие излизате през тези врати. Ако излезете през по-високите двери, достигате до по-висше местоназначение; напуснете ли през по-долните, ще достигнете и по-низше място. Затова човек когато умира изхвърля изпражнения и урина. Някаква част от енергията излиза оттам. Но един йоги трябва да напусне тялото си през по-високите порти; а има и една скрита най-висока врата на тялото – това е брахмарандра, мъничкият отвор най-отгоре на черепа. При бебетата той е мек, както и при някои възрастни, чието детство още не е приключило. Но всъщност това е вратата, през която влиза божествената енергия, а също и мистичната порта за напускане на тялото – ако пътуването ви в живота е приключило.

И така, ако тялото е сравнено с град, градът с деветте порти, трябва да ви кажа, че този град също е страстен, досущ като градовете отвън. Щом имате материално тяло, ще имате и сетивни желания – това е неизбежно. Да вземем за пример глада. Веднъж пътувах с една група хора и някак малко закъсняхме за вечерния прасад, така да се каже. И усетих, че им ставаше все по-криво, всеки бе по-нервен от обичайното. А накрая, когато стигнаха до масата, всички се втурнаха и, извинявам се за израза, практически ядяха като прасета. Така че ако сте гладни се чувствате много притеснени. Искате да удовлетворите това сетиво – езика. Затова за съпругите е препоръчително, ако имат да съобщават някаква тежка вест на съпруга – например, че е дошла някаква много голяма сметка или че утре искате да идете да пазарувате – ако мъжът ви се прибира след тежък ден, първо му сервирайте храна, а след това новината. Защото тогава ще е по-спокоен и ще може да го понесе: „Добре, добре!” Внимавайте за последователността: първо храната, после новината.

Така че сетивата са много могъщи, увличат ни в определени дейности. Не искам да описвам функциите на останалите сетива, по-висши и по-низши. Всички те имат своите нужди, желания, въжделения и какво ли не. Но мога ли смирено да привлека вниманието ви към факта, че не сте това тяло?

 

(следва продължение)

[1] „Бхагавад Гита” 5.13-14Leave a Reply