Calendar

August 2019
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Sanatan Goswami

(от лекция на Свами Тиртха, 10.01.2013, вечер, София)

(продължава от предишния петък) 

Веднъж един бедняк отишъл при един светец. Светецът бил Санатан Госвами, един от шестимата изтъкнати последователи на Чайтаня Махапрабху. Беднякът знаел, че този свят човек притежава философския камък. Знаете, това е специален камък, който може да превръща практически всичко в злато. Човекът си мислел: „Намирам се в такава нужда. Ако имам богатство, ще мога да оправя живота си и да съм щастлив.” Затова отишъл при Санатан Госвами и казал: „О, Госвамиджи, страдам от толкова дълго време, а чух, че ти имаш този камък. Наистина ли го имаш?” „Да, имам го.” „Знаеш ли, иска ми се да сложа край на мизерията си – може ли да го получа?” „Да, можеш да го получиш”. Нашият човек леко се изненадал: „Как! Нима мога да го получа? Много хубаво! А къде да го намеря?” „Ами, иди ей там, дето съм изхвърлил боклука и порови – ще го намериш”. Човекът се втурнал натам, поровил малко и открил камъка. Бил много щастлив и се прибрал у дома, притежавайки най-сетне ключа към успеха. „Вече ще бъда богат! Вече ще бъда щастлив!”

Но после започнал да мисли: „Чакай малко, ако Санатан Госвами държи този толкова скъпоценен камък на боклука – а това не е място за такова съкровище – значи трябва да има нещо много по-безценно! Щом той това хвърля на боклука, не мога да си представя какво ли съкровище притежава.” Не успял да мигне цяла нощ. Бил изпълнен с очаквания и фантазии: „Какво ли е?” И тъй, на сутринта се върнал при светеца. Думата госвами означава „господар на сетивата”, това е титла на аскетите в ордена на отречението; тяхното основно задължение е да се посвещават на божествени занимания – медитация, изучаване и божествен екстаз. И така, Санатан Госвами си седял под дървото, дълбоко вглъбен в медитация. Нашият човек пристигнал много въодушевен и казал: „Госвамиджи!” „О, много хубаво, че идваш, синко – щастлив ли си?” „Връщам ти камъка! Не ми е нужен вече! Щом го държиш на боклука, значи имаш нещо по-ценно! Така е, нали?” Санатан Госвами отвърнал: „Да, разбира се, че имам нещо много по-ценно от някакъв си глупав философски камък!” Човекът попитал: „Може ли да го получа?” Санатан Госвами отвърнал: „Да, можеш да го получиш!” „При какви условия?” „Трябва да хвърлиш камъка в реката.” Представете си да сте на мястото на човека – държите в ръка ключа към мечтите си, а трябва да го захвърлите?! Нима това не е като сянката, която ви казва: „Спри! Нима трябва да рискувам? Може да заложа всичко, а да няма печалба! Кой знае какво има той?” Но този човек бил достатъчно смел, отишъл до реката и го хвърлил. После се върнал при Санатан Госвами и рекъл: „Направих го! Сега къде е твоето съкровище?” и тогава Санатан Госвами казал: Харе Кришна, Харе Кришна, Кришна Кришна, Харе Харе, Харе Рама, Харе Рама, Рама Рама, Харе Харе. И нашият приятел бил много щастлив.

Знаете, в нашата традиция има някои чудотворни елементи. Единият е вълшебната крава. Но нейният капацитет, макар и много продуктивен, все пак е ограничен. По колко мляко на ден дава една добра крава? Добрата крава дава 30 литра мляко дневно. 30 литра – това е близо до максимума. Обаче кама-дхену, вълшебната крава, може да дава неограничено количество мляко – колкото поискате! В това отношение нейният капацитет е безграничен. Само че тя не може да даде капучино – дава само мляко. Така че в това отношение пък е ограничена. След това има и този философски камък. И каква е природата на този камък? Той може да превръща желязото в злато. Не е, че като кравата може да произвежда повече мляко и този камък да произвежда повече желязо – не, той може да промени качеството на онова, до което се докосва, от желязото може да направи злато. Но не може, да речем, да направи диаманти от желязото. Така че също има ограничение.

Но това не е последното магично нещо в нашата традиция. Имаме и вълшебно дърво. Това е калпатару, сбъдващото желанията дърво. То не само произвежда мляко и още мляко, не просто превръща едно нещо в друго; но може да изпълни мечтите ви, вашите желания. Каквото поискате, то може да го създаде. Ако гладни се случи да седите под сбъдващо желанията дърво и кажете: „Толкова съм гладен! Да имаше една хубава закуска!” тя ще дойде. Така че може да опитате. Сядайте под различни дървета. Въпросът ви е как да разпознаете? Ако закуската ви се появи, това е било сбъдващо желанията дърво. И така, за това дърво ограниченията са дори още по-малко. Но и то е много незначително, в сравнение с вълшебната сила на святото име. Защото то е нещо божествено, което напълно ще ви удовлетвори. Въпросът не е от невярващ да станеш вярващ. Не това е голямата промяна. За това не са ви нужни нито кама-дхену, нито магически камък, нито калпатару. Това не е кой знае какво. Голямата промяна е когато от по-общ вярващ се превърнеш в човек, който обича Бога в екстаз. Това е голямата промяна. И тя се осъществява от божествения философски камък на святото име. Харе Кришна, Харе Кришна, Кришна Кришна, Харе Харе, Харе Рама, Харе Рама, Рама Рама, Харе Харе.

 Leave a Reply