Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Не знам дали сте обърнали внимание, но обикновено когато отиваме на нови или непознати места, те се нуждаят от известно настройване. Понякога трябва да попочистим тук и там, да пометем, друг път трябва да заредим мястото с духовни енергии. Например Варвара – мястото е хубаво, но след няколко дни практика става много хубаво.

По същия начин, ако извършваме практиката си, обкръжението ще се промени. А щом външното обкръжение се променя, само си помислете колко ли се променя вътрешната среда. Отиваме на различни места и трябва – така да се каже – да ги пречистваме едно по едно. Но вие носите своята вътрешна атмосфера на всяко едно от тях. Нея също трябва да пречистим. Има една поговорка, в която се казва, че ако закараш  комбайн в рая, той пак ще продължи да боботи “Бу-бу-бу” – остава си същият, независимо от обстоятелствата. Не бъдете като такъв комбайн – през цялото време да казвате “Бу-бу-бу”. Понякога трябва да речете: “Харе Кришна!” или “Джай Радхе!” Защото това ще промени вътрешната ви атмосфера.

Звуците имат огромно значение. Затова трябва винаги да вибрираме божествения звук. Има звуци с различни качества: звуци на разруха, звуци на глупост и звуци на пречистване. Бъдете интелигентни, преценете в какъв вид резонанс искате да участвате. Защото в много различни традиции се казва, че светът е бил създаден чрез резонанс. Например, в Библията пише, че светът е сътворен от словото, логос. И това е активен принцип, не просто резонанс, а съзидателен звук. По същия начин и Ведите описват, че светът е бил сътворен чрез звукова вибрация. Със звук можете да нараните хората, можете да ги убиете, можете да създавате магии, а също и свръх-магии. Защото божественото също е отразено в звука. Кришна е навсякъде, но в света на звука Той е махамантрата. Кой е Той в света на виждането?

Дани: Мурти.

Тиртха Махарадж: Да, муртите. А ако разширим виждането си, Той е хармонията. А кой е Той във вътрешния ви мир? Кой е Бог вътре във вас?

Крипадхам: Общо или специфично? Общо е Параматма.

Тиртха Махарадж: Да. А специфично?

Крипадхам: Не съм го видял още.

Яшода: Ища-дева.

Тиртха Махарадж: Добре. Или нечии лотосови нозе, нали? Картината е неясна, но някакви нозе. И така, светът е изграден от множество малки светове и вселени. Но Кришна присъства във всяка една равнина, във всеки един свят, а ние трябва да продължаваме да Го търсим, да Го намерим и никога да не Го губим. Нищо не е независимо от Божествената воля. Затова сме големи щастливци ако можем да се свържем с Бога посредством звука. А бхаджанът е много мощен инструмент за усилване на духовната вибрация.Leave a Reply