Archives

Calendar

June 2021
M T W T F S S
« May    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
ashta-sakhi

(от лекция на Свами Тиртха, 24.07.2016 вечер, София) 

(продължава от предишния петък)

Знаете, че нашият Кришна притежава безброй качества. Той е добър флейтист, добър танцьор. Прическата Му е очарователна; и много други неща. Шримати Радхарани също има множество свръх-прекрасни качества. От любимата на Всевишния, изпълнен с дивни, божествени характеристики, ние очакваме също някои много ангелски, много божествени черти и съвършенства. Има един списък с 64 превъзходни артистични качества на Радхарани. Какви видове изкуства ще намерите там? Едно например е да пуска шеги, игри на думи. Какво означава игрословица? Да използва много двусмислен език. Казва едно, а има предвид друго. Мисля, че всички имате тази способност. Казвате „да”, а имате предвид „не”. Друг път казвате „не”, а то значи „да”. Това също произхожда от божествените качества на Шримати Радхарани.

Имаме един предан, който изключително много обича такива игрословици. Всяко второ изречение, което казва, е някаква игра на думи. Понякога чак е малко дразнещо. Веднъж му казах: „Скъпи мой, стига вече с тия шеги”. Той наистина се умърлуши: „Но, Махарадж, аз така изпускам напрежението”. Знаете, когато сте прекалено напрегнати; за него това е начин да се изразява и след това се чувства по-спокоен. Виждате ли, всички сме толкова различни, но ако се радваме на благословиите на Шримати Радхарани, можем да одухотворяваме дори и тези забавни аспекти от живота.

Също така Тя знае много добре как да се облича красиво. Това е, което очакваме от една дама, нали – изкуството на красотата! Освен това Тя много добре умее да реди постели от цветя. И е веща във всички различни музикални похвати. От всички тези нежни, толкова деликатни изкуства, мисля, досещате се кой е обектът на Нейните приношения.

Имаме един бхакта, който по професия е дърводелец. Веднъж четяхме този списък с 64 превъзходни качества на Радхарани и когато стигнахме до точката, че Тя е най-добрият експерт в дърводелството, той най-напред беше леко изненадан: „Какво, дърводелство!?” Ала след това божествена усмивка озари лицето му: „Значи дори докато си дялкам дървото мога да медитирам върху Шримати Радхарани!” Въпреки че обичайно момчетата се занимават с дърводелство, нали? Това не е женска работа; обаче дори в това Тя е най-добрата. Но какво да говорим за дърводелство, даже в металургията Тя е най-добрата. Сериозен съм! От това можем да проумеем, че превъзходните Ѝ качества са далеч отвъд обхвата на нашето разбиране. И това са само тези 64 съвършенства, които са споменати в списъка Можете да си представите качествата, които не са споменати, а са запазени в тайна!

И тъй, какво е заключението? Ако искаш да си добър дърводелец, какво трябва да правиш?

Парамананда: Да се обърна към Шримати Радхарани.

Свами Тиртха: Тогава ще ни бъдат дадени силите. И кой ще е обектът, целта на нашите делегирани таланти? Служенето към Кришна. Така се получава един затворен кръг. Ние сме част от този божествен кръг. Всъщност, Те се търсят един-друг. Не става дума за нас, а за Тях. Но ако по някакъв начин сме поканени в този прекрасен божествен кръг, това е нашият шанс за съвършенство. Това е вълшебният кръг – магията, която искаме да владее живота ни. Не е магията на илюзията, не е безличностният мираж на истината. Това е да бъдем поканени в една божествена обмяна.Leave a Reply