Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(от лекция на Б.К.Тиртха Махарадж и Б.В.Садху Махарадж, май 2005, София)
Тиртха Махарадж: Много съм щастлив да пристигна в София и да се порадвам на божествената компания на Шрила Садху Махарадж и на всички вас. Защото всички онези, които се стремят да посветят живота си на божественото служене на Шри Шри Радха-Кришна са много специални люде. Казва се, че вайшнавите са като скъпоценни камъни; затова нека ги ценим като такива. Колкото повече вайшнави имаме около себе си, толкова сме по-богати – а всеки иска да бъде богат човек. Но ние трябва да сме богати със своето общуване, трябва да сме богати на божествени качества и да сме богати със служенето си.
Бхакти като процес работи по много интересен начин. Много е могъщ и действа незабелязано. Наистина, не знаем как става, но ефектите са на лице. И не можем да му се противопоставим, неустоим е. Така че това са характеристиките на Бхакти: тя е много мощна, невъзможно е да се разбере как действа, и въпреки това е неустоима.
Влезем ли в досег с Хари, гуру и вайшнавите, тогава тази неустоима сила започва да се проявява в живота ни. Понякога тя е скрита, друг път е съвсем очебийна. И докато ни липсва достатъчно вкус да я почувстваме, ще са ни нужни доказателства. Но когато живеем, когато плуваме в океан от възвишено съзнание и божествена любов, тогава е толкова очевидно, че не се нуждаем от никакви доказателства. Можем просто да заживеем всред този божествен елемент.
И така, следвайки стъпките на чистите предани, молейки се за техните благословии, давайки най-доброто от себе си, най-доброто на което сме способни и винаги очаквайки благодатната божествена милост – ние можем да се хвърлим в този океан. Но внимавайте! Океанът е дълбок, а вълните му са високи!
Наричаме този процес Бхакти Йога. Какво е Йога? Йога е контрол. Понякога дори един бхакта се контролира – като истински медитативен йоги, напълно умиротворен, без никакви външни признаци. Така че Йога е контрол. Но Бхакти не е контрол! Бхакти представлява високи вълни от емоционален екстаз! Значи външно може да се контролирате, да бъдете в Йога – но вътре в себе си би трябвало да сте в Бхакти, извън контрол.
Обаче начинът да се постигне това неконтролируемо състояние е да притежавате целия контрол. Без контрол, без Йога – как бихме могли да достигнем до Бхакти? Разбира се, Бхакти има още една, четвърта характеристика – тя е със своя собствена природа и се спуска от по-висшата област; т.е. не може да бъде произведена, а се разкрива. Има силата да се само-прояви. Когато дойде, тя просто ви подкосява нозете, поваля ви!
Бхакти е много мощна! Дойде ли, просто нямате силата да й устоите. Затова ние жадуваме за този специален миг! Защото, казват, цистерната се пълни малко по малко. Но изворът се лее. Това е разликата между Йога и Бхакти. Йога може да бъде постигната стъпка по стъпка. А Бхакти просто избухва!
Садху Махарадж: Преди си мислех, че Бхакти означава прем, любов в действие. Но днес научих нещо още по-висше: чувства! В любовта се нуждаем и от чувства, приложени на дело! Това е Бхакти – в любовта имаме нужда и от емоции. Сухата любов не върши работа! Трябват чувства! Няма ли чувства – няма вълни в океана. Ще ви харесва ли такъв океан? Няма да ви е приятно да гледате такъв океан. В океана вълните са изключително важни. Това са чувствата. В любовта са нужни чувства. Радхе Радхе Говинда….


Leave a Reply