Calendar

July 2019
M T W T F S S
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(продължава от миналия понеделник)

Сега нека разгледаме оригиналния свят. Преди виждахме отражението, сега да видим изначалния свят. Оригиналният свят, духовното небе, е светът на божествените забавления. Преди започнахме най-отгоре, от неутралността, нирвана, и стъпка по стъпка слизахме все по надолу и надолу. Сега същата тази неутралност е най-долу. Вечността е първата дума в съвършенството, но не и окончателното постижение. По пътя на посветеността можем да достигнем това ниво, всъщност можем да го прекосим, и сетне влизаме в позитивната раковина. Така тя не е просто символ на лабиринта, а на победата на духа над материята.

Какво се случва ако влезем там? Първото ниво, първата позитивна платформа е неутралната връзка с божествеността, основаваща се на вяра, основаваща се на осъзнатост – когато знаем, че Бог съществува. Обаче нищо повече. Трябва ли да направя нещо по въпроса? Не, стига ми това разбиране.

Нека направим още няколко стъпки. Следващото ниво е отношението на служене. Когато разбера, че съществува Бог, аз трябва да Му дам нещо. Не е така, че само Той трябва да ми дава толкова много неща. “Дай ми хляба насъщен, дай ми въздуха, дай ми живота, дай ми интелигентност, дай ми здраве…” Не, ние също трябва да дадем. Ето защо това следващо ниво е готовността – да сме готови да сторим нещо за Него. Чрез служене можеш да се доближиш до даден човек. Можеш също така да станеш и негов приятел. Това е приятелското взаимоотношение с Бога – мисля, че е доста хубаво да си приятел с Бога. Ние зависим от приятелите си; ако другар ни е Върховният, значи имаме могъщ приятел. На платформата на приятелството ние сме равни. Това означава приятелство – равни сме. Приятелят е твоят втори аз. Той ти е много близък. Преди имахме разбирането за Бог, че Той е нулево ниво на вечност. Много слабо, вяло разбиране. След това разбрахме, че Той съществува – окей, това е по-добре, но картината все още не е никак ясна. Сетне разбрахме, че трябва да сме готови да направим нещо за Неговото съществуване. Ако аз съм тук, а Той е там, нека се сближим. Тогава можете да достигнете това приятелско, равноправно отношение. Но ако искате да стигнете още по-нататък, тогава, досущ както в човешките взаимоотношения има родителските, бащински и майчински чувства, когато родителите се грижат за своите деца, тогава същността на тази връзка е грижовността, желанието да се грижиш за другите. Можем да имаме същото отношение и подход и към Върховния – да искаме да се грижим за Него. А окончателното, най-висше ниво на съзнание е любящото, любовното настроение – когато се влюбите в Него. По този начин от неутралността можем да стигнем до екстаза.

Този свят е предназначен за божествените забавления. Тази равнина също и има своето въздействие. Отражението донася илюзия – когато хората започват да се чувстват богове. Това е най-голямата грешка, най-дълбокото дъно. Ала какво се случва оттатък, в божествената сфера? Там се спуска божествената забрава, когато Бог е готов да забрави Своята позиция на върховенство и да се доближи дотолкова до Своите създания, че се чувства един от тях. Такъв е светът на божествените забавления.

В края на това пътуване за извисяване на съзнанието не забравяйте тези три послания: асато ма сат гамая – от нереалното води ме към реалното; тамасо ма джйотир гамая – от мрака изведи ме към светлината; мритйор ма амритам гамая – от смъртта изведи ме към безсмъртието.

От вас зависи кое ниво от този вселенски мол ще посетите. Обаче знаете, най-добрите места са на върха. Затова каним всички в асансьора.Leave a Reply