Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Веднъж имахме гост в Нанда Фалва. Беше прочут музикант. Той каза: „Всичко й е хубаво на тази Бхакти Йога, само едно не ми харесва, имам една-единствена резерва. Не искам да се кланям пред олтар!” Това беше преди първото му посещение в храма. Бхактите обаче бяха съвсем спокойни и му казаха: „Няма проблем, ти просто ела, както го чувстваш, не е задължително…” Но веднага когато дойде и завесата се отвори – той се просна в пълен дандават! Защото някак вълната бе достигнала до него! Той незабавно разбра, че това не е някаква формалност, а естествен израз на почитта към Бога.

 

Обикновено този въпрос е невъзможно да бъде обяснен – трябва да добиете вкуса. Веднага щом усетите вкуса на красотата на обожанието, всички въпроси и съмнения ще намерят отговор.

 

За да се разбере дълбината и красотата на обожанието на мурти, то трябва да се практикува – иначе не може да се разбере. Но докато не го разбираме, нека го уважаваме. Не критикувайте онова, което не разбирате. Това би трябвало да е фундаменталният ни подход към всичко, което е по-висше от нашето разбиране. Не критикувай онова, което не разбираш.

 

Хиранйакашипу имал същия проблем: „Какво?! Твърдиш че твоя Бог Вишну е навсякъде?! Мислиш ли че е и в тази колона?!” За негов лош късмет, Той бил там.

 

Просто опитайте да поднесете на Кришна едно цветче с пълна отдаденост! И тогава ще почувствате, че всички български рози няма да ви стигнат да Му ги поднесете! Защото ще усетите вкуса.Leave a Reply