Archives

Calendar

June 2021
M T W T F S S
« May    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
11988539_10153608669809628_866992268485997133_n

(от лекция на Свами Тиртха, 09.01.2016 вечер, София) 

Животът е красива опитност. Животът е свещен, защото идва от божествен извор. Всички ние в тази стая имаме нещо общо. Имаме и нещо различно. Кой е факторът, който ни обединява? Това е божественият извор, духовната ни природа и божественото ни местоназначение. А кое ни отделя? Онази уникална индивидуална красота, която прави картината още по-прекрасна. В този смисъл ние сме едно по дух, а сме различни по самоличност, по неповторимите си характеристики, по своята индивидуалност. И всички имаме една много специална частичка вътре в нас – нашата духовна същност. Толкова много аспекти от живота ни се променят с времето. Но съществува нещо, което никога няма да се промени. Нашата самоличност, нашата съкровена, същностна природа – тя никога не се променя. Затова, като интелигентни човешки същества, трябва да търсим именно тази своя вечна страна. И всички вие сте големи щастливци, понеже сте потърсили извора на вечното щастие.

Това са големи думи. Обаче са истина. Защо? Защото ако развиваме тази вечна връзка на най-добрата си част – душата ни – с вечния източник по един вечен, съвършен, любящ начин, тогава това е най-доброто място.

Животът е сложен. Философията е дори още по-сложна. Теологията е направо лабиринт. Ала висшата истина винаги е съвсем простичка: Ние не сме тела, а души от Духа; принадлежим на Бога; и съществува жива и любяща връзка помежду ни. Толкова ли е сложно? Не, не е. И когато се стремим да даваме най-доброто, което имаме от себе си, това е начинът да се доближим към върховния, най-висшия извор на цялото битие, на цялото знание и на цялото щастие.

Този живот – като мистична опитност – си заслужава да се живее. Дори нещастният живот е по-добър от никакъв. Но щом имаме този шанс, защо да не го превърнем в щастлива възможност? Затова трябва да развиваме вечната си страна по един духовен начин, за да се свържем с вечния извор.

Бог не е теория. Много хора казват: „Аз вярвам в Бог. Но дали Той наистина съществува…?” Да, Той съществува. Отвъд нашето въображение. И когато си мислим, че сме много далеч от Него, Той е готов да дойде съвсем близо до нас. А когато чувстваме: „Сега съм се доближил с една стъпка към Него,” всъщност Той е направил сто стъпки към нас. За щастие Той е такъв, активен тип. Не просто пасивно чака да се изкатерим догоре по стълбичката на духовното израстване. Нашият Бог откликва. Кришна е всепривличащ. И Той използва Своята привличаща сила по безгранични начини. Така че ние просто трябва да се оставим на тази привличаща сила. Това е най-доброто, което можем да направим – да спрем да се съпротивляваме. Да спрем да се съпротивляваме на духовното блаженство. Недейте да отблъсквате своето спасение. Не пропускайте възможността да направите една стъпка по-близо до Бога, за да може Той да дойде сто стъпки по-близо до вас.

Затова от време на време трябва да се събираме заедно. Да мислим за Бог и за духовния си дълг е добре. Да говорим е още по-добре. Но да пеем за славата на Бога е най-добре! Да се включим в това велико празненство на песните и танците в духовна радост. Защото нашата изначална природа е блажена. Именно това свое изначално състояние трябва да съживим.Leave a Reply