Archives

Calendar

January 2021
M T W T F S S
« Dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
unnamed (2)

(от лекция на Свами Тиртха, 07.01.2016 вечер, София)

(продължава от предишния понеделник) 

„Да предположим, че някой не насочи съзнанието си към Кришна в тази човешка форма на живот. Той ще бъде хвърлен в цикъла на раждане и смърт, включващ 8 400 000 биологични вида, и духовната му идентичност ще си остане изгубена. Човек не знае дали ще се прероди като растение, звяр, птица или нещо подобно, тъй като има толкова много форми на живот. Препоръката на Рупа Госвами да съживим своето изначално Кришна съзнание е по един или друг начин да насочим ума си към Кришна много сериозно и така да сме безстрашни пред смъртта. След смъртта не знаем накъде ще поемем, защото сме изцяло под контрола на природните закони. Единствен Кришна, Върховният Бог, властва над законите на природата. Затова ако със сериозност приемем подслон у Кришна, няма да се боим, че ще бъдем захвърлени обратно в цикъла на толкова много биологични форми. Искреният предан със сигурност ще бъде пренесен в обителта на Кришна, както е потвърдено в „Бхагавад Гита”.[1]

Това е като главна мотивация за духовна практика – да подобрим живота си, своите стандарти. Стремете се да избегнете този капан на кармичния цикъл от раждане и смърт. Мисля, че това е добра мотивация, нали? Материалният живот е един вид ограничение; затова нека се опитаме да намерим начин да избягаме от този капан. В други шастри се казва, че каквото и местоназначение да изберете, възможно е да го постигнете. Ако искате да отидете на планетата на наслажденията, можете да отидете. Ако искате да идете при предците, можете да идете. Ако искате да идете в ада, може да идете. Ако искате да идете при Кришна, това също е възможно. Така че има множество градации на тези различни места. И в съответствие с нашия духовен вкус или пречистено, рафинирано разбиране, ще сме способни да постигнем своята цел. Ако има път навън от материалната джунгла, защо да влизаме навътре? Това разумно ли е? Не особено. Затова стремете се да намерите пътя извън този лабиринт.

По такъв начин, чрез тази божествена връзка можем да надмогнем материалното оплитане. „Моят предан никога не е изгубен!”[2] казва Кришна в „Гита”. Трябва много силно, непоклатимо да вярваме в това.

„И в „Падма Пурана” е препоръчан същият процес. Там се казва, че човек винаги трябва да помни Бог Вишну. Това се нарича дхяна, или медитация – винаги да помниш Кришна, или Вишну. Казва се, че човек трябва да медитира с ум, установен върху Вишну.” Сега идва най-важното: „Падма Пурана” препоръчва човек винаги да насочва ума си върху облика на Вишну посредством медитация и да не Го забравя нито за миг. Това състояние на съзнанието се нарича самадхи, или транс.”

Знаете, има множество инструкции и правила за следване. Но това са двете най-важни предписания: винаги да помним и никога да не забравяме. Затова слушаме за Неговите дейности. Затова възпяваме светите имена. За да можем някак винаги да се доближаваме до тази божествена същина.

„Винаги трябва да се стремим да моделираме заниманията в живота си по такъв начин, че всякога да можем да помним Вишну, или Кришна. Дали човек съсредоточава ума си върху четириръката форма на Вишну или върху облика на двуръкия Кришна е едно и също. „Падма Пурана” съветва по един или друг начин винаги да мислим за Вишну, без да Го забравяме при никакви обстоятелства. Всъщност това е най-основният сред всички предписани принципи.”

(следва продължение)

[1] „Нектара на предаността”, Глава 2

[2] „Бхагавад Гита” 9.31Leave a Reply