Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(продължава от предния брой)

 

Въпрос на Премананада: Гурудев, докато все още сме на вампирската тема…

Тиртха Махарадж: О, нима си още там!

Премананда: Искам да попитам за един друг пример от друг филм за вампири…

Тиртха Махарадж: Това беше номер, за да разбера всички безсмислици, с които се занимавате!

Премананда: Това, което правеха там, беше да хванат тези създания, извличайки ги на светло, и тогава те се разпадаха. Ако приемем това като метафора по отношение на собствените си вътрешни вампири, по какъв начин трябва да подхождаме към тях, как да се справим, как да се отървем от тези вътрешни демони?

Тиртха Махарадж: Ваишнавска вампирология! Най-напред, какво е даймон?

Ядунатх: Много талантлива личност.

Тиртха Махарадж: Не, такъв е демонът. Талантлив, но не в правилната посока. Това е демонът. Думата „даймон” идва от Платон. Той го определя като вътрешно създание. Казва: „Можете да сътворите свои собствени даймони”. Те могат да бъдат добри или лоши. Понякога, заради лошата си обусловеност и лошите си навици ние създаваме тези вътрешни вампири, даймони, в този смисъл и демони, но те обитават структурата на ума ни. В повечето случаи те са творения на собственото ни въображение. Да речем, очаквате нещо от себе си, а после ставате роб на собствените си очаквания. След това започвате да изпитвате вина, задето не покривате собствените си измислени очаквания. Сетне започвате да си мислите, че вашият духовен учител очаква нещо от вас. Тогава започвате да се боите от него. Защото не отговаряте на собствените си създадени даймонични очаквания, проектирайки това върху някой друг. Но ако отидете и го попитате: “Какво се очаква от мен?” Той отвръща: “Нищо. Всъщност има едно очакване – да си щастлив!” Тогава, в светлината на духа, в светлината на божественото, тези вътрешни даймони просто се изпаряват.

Разбира се, съществуват демони, които не са ваши творения, а реална намеса отвън, ала при все това чрез решителна практика и под нужната закрила можете да избегнете и такива влияния.

Но както се казва, без болка няма постигане. Великите ги подлагат на изпитания. Бог Исус е бил изкушаван от Сатаната. Бог Буда също е бил изкушаван от Мая Деви. Харидас Тхакур също е бил поставян на изпитание, като са го били по пазарищата – и мнозина други. Така че не си мислете, че без да бъдете изпитани, ще постигнете нещо висше. Трябва да сме готови да приемем и тази част от пречистването – бъдете подготвени.

Както и да е, нашият процес не се основава на това да плашим хората с вътрешни и външни демони, а по-скоро на отдаването под божествена закрила.

Но въпросът беше как да ги преборим, как да се отървем от тях. Има една хубава история. Веднъж двама млади брахмачари се обърнали към стар свами, стар учител. Единият казал: “О, учителю, имам проблем!“ “Какъв е проблемът ти, скъпи мой?” “О! Имам своите изкушения.” “Всеки си има изкушения.” “Но какво да сторя?” Тогава учителят отвърнал: “Трябва да се скриеш в ашрама, да затвориш вратата и да не пуснеш изкушението да влезе.” После другият момък казал: “Учителю, аз също изпитвам изкушения.” А учителят отвърнал: “Отвори вратата на храма и ги пусни да влязат!” Младежите били объркани: “Но на мен ми каза да залостя вратата срещу изкушенията. На него му каза да я отвори. Как да постъпим сега?” Тогава учителят рекъл: “Ти си слаб, затова е по-добре да се криеш и да не допускаш изкушенията да те атакуват. Но ти си силен, можеш да ги пуснеш и да се бориш с тях.”

Обаче казва се: “Има едно единствено нещо, на което не мога да устоя. Съществуват толкова много забрани, толкова много правила и предписания, толкова много лоши неща – обаче само на едно не мога да устоя. На изкушението.” Само на едно!

Затова продължавайте да мантрувате, продължавайте да зовете нашия свиден Бог по име. И бъдете чувствителни да чуете когато и Той ви повика. Leave a Reply