Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Трябва да помним, че тази религия – Кришна Бхакти, отдадеността към всепривличащия Бог – отхвърля измамата. „Дхарма” означава „дълг, религия”, това е сложна дума. Съществуват измамни религии, даряващи материални резултати, даряващи материални идеали в името на религията. И много люде ги следват. Защото ако нещо е евтино и лесно и без да се налага да вършите нищо ще постигнете всичко – то става много популярно. Това е добро предложение. Без никакъв риск получавате цялата печалба. Бхагаватам предлага друга възможност: целият възможен риск, с вероятност за никаква печалба. Е кой е този глупак, който ще се захване с такъв процес?! „Трябва да пожертвам всичко, а нищо не е сигурно, не е ясно какво ще получа?! Не, това определено не е за мен! Но добре, нека понадам ухо да видим за какво говорят тук. Ще изчакам още няколко минутки преди окончателно да реша да си тръгна.”

 

Но ако наистина обмислим това предложение, ще разберем че в него няма измама. То не е просто някаква пропаганда. Знаете ли вица за ада?

 

Върви си един човек по улицата и гледа на една витрина пише „АД”. Той отначало наднича през прозореца – всички са с много хубави дрехи, всичко е лъскаво, перфектно. Хората разговарят приятно, пийват с наслада от питиетата си – всичко изглежда чудесно. Той влиза и пита келнера: „Извинете, отвън пише, че това е Адът?” „Да! Това е Адът, заповядайте, присъединете се!” И той напълно повярвал. Те го запитали: „Е добре, вътре ли си? Посветил ли си се?” „Да, да, това е нещото което искам да правя.” Тогава му казали: „Така, а сега ела с нас.” И го завели в задната част на магазина. А там бил класическият ад – с огньовете, казаните, варенето…. Той рекъл: „Ама чакайте малко! Онова там беше различно!” „То беше демо-версията.”

 

Ето това е измама, но което се казва тук не е измама, защото гласи: НЯМА материална изгода. Не мога да ви предложа нищо. Не съм голяма мисия. Не мога да ви дам нищо материално – известност, слава, положение. Ако се присъедините към мен никога няма да постигнете да пише на вратата ви „Кришна дас”. Очакват ви единствено пот и сълзи, единствено цялостна заетост в служенето. Кой е готов да се присъедини?Leave a Reply