Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Нека сме привързани към най-изискания, най-удовлетворяващия вкус, към онзи, за който жадува сърцето ни. Същевременно трябва да уважаваме всички и да виждаме доброто у другите. Не казвайте: „Той е просто йоги.” Защото основно съществуват два типа хора. Кои са те? Бхакти и бъдещи бхакти. Обикновено се казва, че има два типа хора: едните демони, а другите бхакти. Или ако някой е по-деликатен, казва: бхакти и материалисти, карми. Но трябва да пренастроите виждането си. Има бхакти и бъдещи бхакти. Мисля, че това е правилният поглед. Защото представете си, че вие сте тези, които попадате в някоя група и усетите, че: “О, тук ме считат за материалист, отнасят се с мен като с демон,” това не би ви било приятно, нали? Но ако усетите: “О, отнасят се с мен като с приятел, приемат ме като член от семейството, член от групата” – това предизвиква други чувства. По-милостиво е.

 

Постарайте се да забравите тези изрази: “демон, карми, материалист” и тем подобни. Ако говорите прекалено много за това, светът ще ви се стори пълен с демони и материалисти. То просто ще обуслови ума и мисленето ви. Но ако казвате и мислите, че: “О, всички са преданоотдадени, всичко е прекрасно,” тогава светът ще се прекрои. И това не е някаква умствена фантазия. Силата на ваишнавите е много голяма. И Кришна може да им осигури такова място, каквото желаят. Ако искате да се наслаждавате на адски условия, Кришна може да ви ги даде незабавно – пълно с демони и всичко необходимо. Но ако искате да се радвате на духовна компания и хармония, Кришна може да ви осигури и тях. Според желанията ви. Както ви се харесва. “Какво искаш, сине Мой? Мога да ти дам всичко.”

 

Дори да има някакви проблеми, дори да има някакви свади между бхактите, и темата и обектът е все Кришна. Те се карат за Кришна. Карат се за преданото служене.

 

Много хора пропускат целта. Срещал съм мнозина християни, които имат съзнание за Сатаната. Те винаги казват: “О, това е номер на Сатаната!” Непрестанно мислят за това. В много случаи не са благодарни за благословиите на Исус Христос, а се боят от Сатаната – това е съзнание за Сатаната. А даже и да започнете живот на ваишнава, може да имате мая съзнание. “О, това е мая! Толкова ме е страх…” – това е мая съзнание – “Той има такава мая, тя има онакава мая”. Не мислите за Кришна, а за мая. Или дори ако се стремите да се вглеждате: “Ох, имам такава и такава грешка, ох, имам такъв и такъв вреден навик, толкова съм лош…” – това отново е все същото “аз, мен, моето”, отново е егоизъм. “Толкова съм лош.” Ако медитирате колко сте лош, това не е Кришна съзнание, това е лошо съзнание. Нека насочим вниманието си към Него! Защото ако мислим единствено за недостатъците си, няма да се пречистим. Това само ще закрепи пропадналата ви позиция, ако медитирате единствено върху това: „Колко съм паднал”. Като жабата. Жабата пада на земята и казва: “Да, ето ме тук – паднала, напълно пропаднала.” Ако медитира единствено върху това, тя няма да може да скочи, нали? “Толкова съм пропаднал, толкова съм зле…” Всеки знае, че това е така. Но не забравяйте, ако сте паднали на земята, това ще бъде основата да започнете наново. Това ще ви помогне да се изправите. Трябва да осъзнаем, че се нуждаем от помощ, да осъзнаем настоящата си позиция и да тръгнем.

 

Така че недейте да имате демонично съзнание, недейте да имате мая съзнание – имайте Кришна съзнание.Leave a Reply