Archives

Calendar

June 2020
M T W T F S S
« May    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
40621259_2096493650369394_5245893297515266048_n

(от лекция на Свами Тиртха, май 2013, София)

(продължава от предишния петък)

Въпрос на Парамананда: Имам два въпроса. Философски са; ако не е подходящо, няма да питам.

Свами Тиртха: Давай! 

Парамананда: Ако може да кажете нещо повече за таттва-гуру – учителят, който ни разкрива философската школа, която следваме. 

Свами Тиртха: Какъв е другият ти въпрос? 

Парамананда: За самбандха, абхидея и прайоджана гуру.

Свами Тиртха: Както ви казах, служейки на своя индивидуален духовен учител, ние служим на самаста-гуру. Нарича се още гуру варга, или съборът на гуру. Така чрез една капка може да имате целия водоем. И по същия начин този водоем може да дойде при вас чрез една капка. 

Всъщност нашите учители не живеят във философията. Те не живеят в дебати и логика. Те живеят в раса, в живата и любяща връзка с Върховния. За тях това не е теория. Но за да защитят славата и престижа на нашата школа, понякога са готови да встъпят в дебати и логически обосновки. Нека си спомним случая с Рупа Госвами, когато „световният шампион” в дебатирането отишъл във Вриндавана и потропал на бхаджана кутир (колибката) на Рупа Госвами: „Хей, искам да те предизвикам!” Рупа Госвами видял кой тропа и отвърнал: „Много добре, няма нужда да ме предизвикваш! Спечелил си. Пиши ме победен!” Но когато Джива Госвами чул това, той не можал да го понесе: „Какво? Моят учител да е победен от някого? Не, невъзможно!” И казал: „Можеш да предизвикаш мен!” Какво, мислите, се случило? Титлата „световен шампион” сменила собственика си. Ала тогава Джива Госвами бил критикуван за това. Как така? Та той постигнал толкова много. Някой в крайна сметка успял да защити славата на най-големия учител за времето си. Как може да бъде критикуван? Критиката дошла понеже в един смисъл той отменил волята на учителя си. Затова казвам, че това е много фина школа. Трябва да се квалифицираме, за да разбираме правилно. Защото в коя да е бойно настроена школа на Бога, хората ще вземат този пример: „Да! Искаме да защитаваме!” Но ето тук виждаме, че ако учителят е съгласен с нещо, ние защо да го взимаме толкова присърце. Обаче, между нас казано: можете да го правите.

И така, служейки на един, можете да служите на всички и получавайки милостта на един, можете да получите милостта на всички. 

А за самбандха, абхидея и прайоджана сме говорили, мисля, много пъти. Ще повторя в съвсем кондензирана форма. Във Вриндавана има много, много храмове, но има, да кажем, десетина най-важни храма. А три от тях са най-най-важни. Единият е Мадана-Мохан, вторият е Говиндаджи и третият е Гопинатх. Кришна разпределя Своите различни енергии чрез тези три главни божества. Мадан-Мохан е когато Той улавя вниманието, приканва ви. Говиндаджи е когато ви отвръща, а Гопинатх е този, който се грижи за гопите. Пък тримата главни ачарии, които служат на тези мурти на Кришна, също представят трите различни вида гуру. Санатана Госвами е свещенослужителят на Мадана-Мохана, а този аспект на Кришна привлича вниманието. Затова Санатана Госвами е подслонът на всички дикша-гуру – тези, които улавят вниманието. Така че за онези, които искат да открият своя духовен учител, се препоръчва да се молят на Санатана Госвами и на Мадана-Мохана. Вторият аспект на Кришна в това отношение е Говиндаджи, отзивчивият Бог. Това е нещо много важно. Свещенослужител на Говинда е Рупа Госвами, а Рупа Госвами е прототипът на всички шикша-гуру, или образоващите, знаещите духовни учители. Затова той е подслонът на шикша-гуру. И накрая третият аспект на Кришна е Гопинатх, любимият на гопите. Негов свещенослужител е Рагхунатх дас Госвами. Той представя подслона на раса-гуру, можем да кажем. 

И в действителност, трите стъпала на духовния напредък, описани в „Шримад Бхагаватам” съответстват на тази градация. Защото „Бхагаватам” говори за самбандха, абхидея и прайоджана – връзката, практиката и целта. Връзката се отнася до Санатана Госвами и Мадана-Мохан. „Ние принадлежим на Бога, ние принадлежим на Кришна” – това е, което трябва да разберем. После следващата стъпка – пътят на напредъка, „Щом принадлежа на Бога какво да правя?” – това е обяснено от Рупа Госвами, как да извършваме служенето си. Това е абхидея – самият процес. А целта, прайоджана, е представена от Гопинатх. Получаваме информация за тази висша цел от Рагхунатх дас Госвами, например в книга, наречена „Вилапа Кусуманджали” или „Букет от ридания”. 

(следва продължение)

 Leave a Reply