Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
pile-of-stones

Не се фокусирайте върху грешките или недостатъците на другите, защото тогава те ще се превърнат в темата на медитацията ви.

Спомняте ли си историята за проститутката и брамина? Имало един много силен, много свят брамин – свещенослужител по каста. А в съседната врата живеела една проститутка. Понякога се случва противоположните крайности да се съберат. Така станало и с брамина. А знаете ли, проститутката била много привлекателна и популярна, така че мнозина я посещавали. Браминът бил толкова могъщ и вглъбен в медитацията си, но никой не му обръщал внимание. Всички посетители влизали в съседната врата. Затова браминът бил обезпокоен. Казал си: „Какъв пропаднал живот! Всеки ден тя приема различни гости. Те рушат моята медитация. Опитвам се да излъчвам своята саттва-гуна към съседната врата, но това, което те правят, е светотатство! Какво мога да сторя?! Как да ги превъзпитам!? Най-малкото, ще започна да броя посетителите. Това е ужасна практика! Трябва да преброя колко посетители приема тя.” И така, той решил, че след всеки посетител ще слага по един камък. Малката купчина нараствала бързо. Скоро в двора на брамина израснал голям хълм. Това била неговата медитация, той през цялото време си мислел: “Такава пропаднала жена! И такива пропаднали мъже!” И трупал ли трупал камъните.

Междувременно какво се случвало в съседната врата? Понеже проститутката била набожна, тя също надничала в двора на брамина. И се чувствала толкова зле: “Такъв велик светец живее в съседната врата! Пък аз имам тази лоша професия. Но щом Бог ми е дал този начин за припечелване, какво мога да сторя? Налага се да правя това. Де да можех да съм толкова чиста и възвишена като брамина от съседната врата. Само го погледнете! Той брои молитвите си като слага камък. Такъв велик светец е! Толкова много молитви!” И тя приемала посетителите, но медитацията й била върху купчината на брамина. И какво се случило рано или късно? Размяна. Качествата от тази страна преминали на другата, а качествата от другата страна преминали на тази.

И така, в зависимост от това какъв е обектът и какво е виждането ни, ще пожънем и резултата. Внимавайте да не поглъщате грешките на другите. Защото не съществува само храна за стомаха, но храна и за душата. А храна за душата е божественото послание. Нека броим мантрите си, а не посетителите в съседната врата.Leave a Reply