Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Исус е казал: “Не ги наказвай, те не знаят какво правят!” Ако сте достигнали същото ниво на милост и смирение като Исус, тогава може да постъпвате по този начин. Но все пак каква била тогава ситуацията? Те оскърбявали лично него. Но когато търговците в храма използвали Божия дом, за да вършат търговията си, той ги нахокал и ги изпъдил навън! Направил камшик от някакви въжа и започнал да ги налага. Арджуна също рекъл: “Мой скъпи Кришна, не искам да се бия. Считам, че сражението е химса (насилие), пък аз искам да практикувам ахимса (ненасилие). Аз съм преданоотдаден, брамински тип човек, искам да ида да медитирам… Ти прави каквото искаш.” Кришна одобрил ли това? Той не казал: “Голям глупец си” още в началото; не, започнал да внушава на Арджуна какво трябва да се направи.

 

Не бива да се борите за себе си. Ако някой ви каже: „Ти си пръв глупак” приемате, казвате: „Добре!” Но ако някой критикува вашите братя и сестри, вашата линия, вашия гуру, вашите мурти, имате цялото право да протестирате. И не само право, но и задължение. Длъжни сте да кажете „Не.”

 

Разбира се, има различни нива на протест. Трябва да постъпвате според натурата и според силите си. Има преданоотдадени, които са тип бойци, има интелектуални бойци, а има и защитници. Каквито и сили да имате, вложете ги. Ако можете да убедите човека с думи, използвайте думи. Но трябва да сте достатъчно мъдри да разпознаете ситуация, в която няма място за думи. “Съжалявам, това си е твое мнение, имаш право на него. Но недей да ме притесняваш. Аз те зачитам, моля и ти да ме зачиташ. Можеш да си вървиш. Благодаря ти, че дойде, сега върви си.” Нещата могат да се уредят и по любезен начин. Но когато един от моите духовни братя защитаваше много пламенно Гурудев[1] – поради опозиция и зли критики срещу него – аз бях много щастлив, че имам такива братя, че има такива, които са готови да защитят честта на моя духовен учител.

 

Защото съществуват и различни нива духовни учители. Има такива, които идват направо от духовното небе, има и духовни учители, които още не са освободени; въпреки всичко гуру трябва да се почита. Закрилата точно на моя духовен учител е най-добрата за мен. Може друг да е по-велик, може да е по-силен, може трети да знае много повече – все пак, след като Кришна ми е пратил именно този закрилник, той е моят баща. Подобно е. Моят баща си е мой баща. Може съседът да е по-силен, може някой друг да има повече пари или каквото и да било, но въпреки всичко този е моят баща! Цялата ми привързаност е към него, цялата ми обич е за него. Уважавам всички останали, но баща ми е само един. Може да имам много чичовци и роднини, ала бащата е единствен. Позицията на бащата винаги трябва да се почита. И също така да се защитава! Това е божествена мисия – да се закриля достойнството на позицията.

 

Не мразете човека, който има някаква критика. Винаги трябва да правите разлика между човека и дейността. Може да ненавиждаме постъпката, но не мразим човека.

 

Ако някой идва да критикува, трябва да сте напълно снабдени с всички доказателства от шастра, за да разбиете критиката на парчета. Затова трябва да учим. А също така да използваме и прилагаме теорията на дело. За щастие шастрите са толкова обширни, че в тях може да се намери подкрепа за всичко. Но ние трябва да намерим и същината. Може да дадете отговор ако сте по-компетентни. Пълен отговор може да дадете ако сте напълно компетентни. Разбирате ли? Ако сте на същото ниво, това е спор. Няма отговор, единствено свада. Трябва да сте по-компетентни, с повече професионализъм да се справите със ситуацията, да вложите мъдрост, за да приключите с неразбирането. Обаче, ако някой идва при мен, за да критикува духовния ми учител, той няма кой знае какво бъдеще. Защото той не знае, аз знам. В това е разликата; аз съм бил там, а той не е бил. На какво основание изобщо може да говори каквото и да било?!

 

Не бива никога да протестирате или да възразявате ако някой идва да ви критикува, дори да няма никакво основание. Тринад апи суничена тарор апи сахишнуна – бъдете по-търпеливи и от дърво. Но ако някой се опитва да оскърбява линията ви, вашия учител, вашия баща – тогава е препоръчително да възроптаете по някакъв начин.

 

За нас нашите организации не са безличностни. Те също са божествени; всичко, което е божествено, трябва да се закриля и да му се служи. ИСКОН е семейството на Кришна, Гаудия Мат е семейството на Кришна. Трябва да защитаваме достойнството на своя приятелски кръг, на своята общност! Но не по глупав начин. Защото в много случаи ситуацията е такава, в която се държим толкова глупаво, че даваме основание за критика. А после казвате: „О, той е демон!” Не е редно! Това зависи и от вас – как представяте Кришна съзнание, как представяте своя духовен учител. Ако го правите по мил и смирен начин – кой би могъл да направи каквато и да било лоша забележка?! Ако си съвършен ваишнава – всеки ще те уважава. Или поне 99 процента от хората.

 

 

[1] Б.А.Нараян МахараджLeave a Reply