Archives

Calendar

October 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(от лекция на Свами Тиртха, 05.01.2017 вечер, София)

(продължава от предишния понеделник)

 „Мъдреците продължили със своите практики още много дълго време – от появяването на Рама до появяването на Кришна – хиляди и хиляди епохи. Не си мислете, че за миг можете да имате чиста бхакти. Не можете да кажете: „О, Гурумахарадж, ти ми даде мантрата, но аз още не съм се озовал в Голока Вриндавана. Искам да съм във Вриндавана веднага! Валмики Риши приел посвещение от Нарада, заел се с много сурови отречения в продължение на шестдесет хиляди години и едва тогава се себереализирал.”[1]

Мисля, че сега всички сме вдъхновени, нали? Имаме програма.

„Но вие не искате да следвате всички тези неща, например да повтаряте мантрите си. Шрила Свами Махарадж Прабхупад е дал на някои от вас посвещение в Гаятри мантрите. Ден, два, месец, година вие практикувате. Но след това ставате слаби. Особено след напускането на такъв учител вие губите силите си.”

Трябва да сме внимателни в това отношение. Затова се препоръчва да намерим своята собствена садхана – нашата лична духовна практика, която зависи от нас, от нашия избор, от нашата посветеност.

„Но ние имаме късмета, че в тази Кали Юга е дошъл Чайтаня Махапрабху, за да разпръска Своята милост. Затова можем да мантруваме с надеждата, че много скоро можем да станем себеосъзнати души. Така че не се притеснявайте, продължавайте да практикувате като ришите. И после, когато Кришна се спуснал, тези риши също се родили от утробите на гопите наоколо. По-късно те обожавали богинята Катяяни, за да получат Кришна за съпруг. Сетне Кришна дошъл и желанията им се сбъднали. Това била още една причина за Неговото появяване.”

Ако и ние сме също толкова посветени и целенасочени в своя бхаджан, рано или късно благословиите ще ни докоснат и тогава несъмнено ще ни споходи духовният успех. Виждате, има толкова много различни причини защо Кришна идва на тази планета Земя. Ала основно Той идва, за да сбъдне копнежите и желанията на Своите предани.

Като говорим за служене, нека разберем, че служенето има цел. В служенето – като например да сме бдителни в медитациите си, да следваме духовната си практика, да се стремим да насочваме вниманието си към това: „Аз съм душа от духа и принадлежа на Бога”, въздигайки нивото на съзнанието си – ако сме толкова фокусирани в практиките си, най-сетне ще достигнем целта си. И каква е тази цел? Ще срещнете Кришна. Защото служене означава да се радвате на близостта на Всевишния. Може би имате въпроси или коментари?

Въпрос на Манджари: Какво се случило с мъдреците? Достигнали ли те духовното небе или просто получили възможността да общуват с Кришна?

Свами Тиртха: След напускането на Кришна повечето от спътниците Му си тръгнали с Него. Някои останали тук, за да предадат посланието, така да се каже. Но повечето от тях си отишли. Защо? Защото те били дошли с цел. Били дошли да подпомогнат и обогатят забавленията на Кришна. И когато мисията им била изпълнена, те си тръгнали.

(следва продължение)

 [1] От книгата на Бхактиведанта Нараян МахараджLeave a Reply