Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Наскоро проверявах в речника значенията на думата „кришна”. Много е интересно! Един от преводите е „черен” – това го знаем. Има някои други значения в смисъл на „палав, немирен”. Познаваме природата Му, така че това също е разбираемо. След това има още други значения; но накрая има един превод че „кришна” означава „арджуна”. А „арджуна” значи „бял”! И така – черно значи бяло! А Кришна значи Арджуна! Знаем, че Кришна е този който изпява „Бхагавад Гита”, а Арджуна е който я слуша. Знаем и че те са много добри приятели. Тогава се замислих: как е възможно черното да означава бяло!? И просто ми хрумна, че това е възслава на сакхйа-раса! Защото в тяхното приятелство има толкова много чувства, че черният Кришна става бял Арджуна! Те са толкова свързани в приятелството си, че черното става бяло! А бялото става черно!
Така че такава е тяхната дълбока емоционална връзка. Кришна означава Арджуна, недейте да забравяте това! Но това не беше краят на речника. Имаше и още някои значения. Следващото значение на „кришна” е „железен”. Макар да знаем, че Кришна притежава всепривличаща сила, според речника Той е едва „железен”. Кой тогава е магнитът?
Магнитът притежава привличащата мощ! Специалната сила е в магнита! А железният Кришна само отвръща на тази енергия. Кой тогава е тази енергия?… Чрез добавъчната сила на тази енергия Кришна има своята всепривличаща мощ. И тук вече не става дума за приятелство. Това е друга раса. Затова понякога си струва да се погледне в речника.
Нима не е това красив процес – когато черното става бяло, а бялото-черно? Когато желязото ще се сдобие с магнетична мощ, а ние ще бъдем превлечени от тази магнетична сила. Според мен това е прекрасен процес!
Друго значение на „кришна” е „лош”. Кога е лош Кришна? С гопите! През цялото време!!! Та той ги погубва! Непрекъснато им казва „елате, елате”, а после ги разочарова! Нима не е жестоко? Но това отново е въпрос на деликатен вкус, на пречистен вкус. Защото Неговата жестокост не е обикновена жестокост.
Така че Кришна понякога е жесток, Той не спазва обещанията си… И още толкова много други неща прави. Но заради тях Го възхваляват, тъй като по този начин божествената Му природа се разкрива още повече. Той не е някакъв обикновен Бог който е вечно добър, та чак скучен. Кришна винаги е интерен! Всеки ден Той има да ни каже нещо ново. Особено пък ако си помислим, че най-сетне нещо сме разбрали – още в същия миг Той ще разбие идеите ни на пух и прах! Така Той ни държи в движение. Защото животът в преданост е динамика. Нужни са вълни!
Дори когато Той е жесток – това е сладко. Дотолкова, че никой не може да Го остави.


Leave a Reply