Archives

Calendar

October 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
IMG_3194

(от лекция на Свами Тиртха, 31.07.2016 вечер, София)

(продължава от предишния петък) 

И така, защо ни е нужна компанията на свети хора? Защото те донасят посланието за божественото присъствие. Затова препоръката е да отдаваме уважението и вниманието си на учителите. И особено да влагаме вниманието си в учители, които ни учат за божествената любов. Защото в сравнение с този идеал, всички останали са подчинени. Затова беше въпросът: как да разпознаем светеца? И затова имаме всички тези красиви отговори от Върховния Бог, че „Този, чието съзнание е непоклатимо и независимо от добри и лоши въздействия – той е свят човек.”

А ако намерим такъв свят човек за себе си сме големи късметлии. Аз намерих своя светец.

Санатана: Аз също.

Свами Тиртха: Значи сме братя.

Срещата с него беше като да срещна бял ангел. Веднъж моят учител ме посети докато още живеех у дома. Учениците му ни бяха уредили среща; казаха ми: „Той ще дойде при теб, така че подготви се!” И когато влезе в стаята ми, беше целият облечен в бяло. Сияеше. Но по-късно разбрах, че въпросът не беше в белите дрехи; божественото излъчване сияеше през него. По онова време имах служенето да превеждам, та той ме попита: „Как върви служенето ти?” Виждате ли, ангелите не само се усмихват и те милват по рамото. Понякога задават и предизвикателни въпроси. Отвърнах: „Ами, след 8-10 години работа може и да успея да преведа нещичко.” Но той каза: „Не! Това не е достатъчно!” И оттогава се започна.

Така че ако общувате с ангели, внимавайте! Животът ви ще премине на съвсем друга скорост. Но в това е нашето щастие – да можем да намерим такъв ангел в живота си. Затова е казано: следвайте ангелите. А колкото повече пречиствате виждането си, толкова повече ангели ще намирате. И в компанията на светците е съвсем възможно и за нас да развием някои добри качества. Като общуваме с пияници, ставаме пияници. Ако общуваме с велики светци, току-виж също сме станали светци. А основният признак за един свят човек е, че винаги е свързан с божественото. Затова моля ви, бъдете винаги свързани!

Да срещнеш себеосъзнат човек е рядкост. Но не е невъзможно. И ако всичко е под божествен контрол, това е защото истинският ученик е много искрен. Той притежава онази изначална чистота, която е божественото състояние на душата. Ако имаме тази чистота е много лесно да се свържем с божествената истина, с божествената реалност.

Повтарянето на мантрата на светите имена е най-добрият метод за пречистване на едно от най-важните места в нашето тяло – сърцето. Сърцето е досущ като лотосов трон. И ако си представите сърцето си като лотосов трон, трябва да пречистите всичко там и да поканите най-подобаващия да приеме този трон. Този трон очаква Бога да го приеме. Кришна е сравнен със слънцето – сияйно и донасящо просветление. Докато илюзията се сравнява с мрака; а когато има светлина, няма мрак. Така че ако можем да поканим Кришна на лотосовия трон на сърцето си, никаква илюзия, никакъв мрак не може да остане там. Затова нека се молим от тъмнината да намерим пътя към светлината. От нереалното да достигнем до реалността, божествената реалност. Това е начинът да избегнем смъртта и да достигнем вечността.

Стремете се да пречиствате това място – сърцето. Украсявайте го с най-добрите приношения, които имате и поканете Кришна на този лотосов трон. И не се тревожете, че: „Сърцето ми е твърде малко да побере Бога, да Му осигури място”. В сърцето си ние имаме тайна пещера. И тази мъничка тайна пещера е достатъчно голяма да обгърне целия свят. Сърдечната чакра, сърдечните чувства са точка на пробив.

 

(следва продължение)

 Leave a Reply