Archives

Calendar

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha




9daccd0b80e662a600a2df74859201f0

(от лекция на Свами Тиртха, 04.01.2013, сутрин, София )

„Само невежият говори за преданото служене (карма-йога) като за различно от аналитичното изучаване на материалния свят (санкхя). Онези, които са наистина учени казват, че този, който полага старания в един от двата пътя, постига резултатите и на двата.“[1]

И така, класическите философски школи, даршаните, винаги са по двойки. Школата на логиката е свързана с школата на материалните науки, атомизма. А йога, като пътека на мистицизма, е винаги свързана със санкхя – аналитичното изучаване на битието. Докато ритуалистичната наука, жертвените дейности пък са свързани с Веданта, която е онтологичната мъдрост на Ведите. Така че те винаги вървят по две. И тук Кришна споменава: „Онзи, който се посвещава както трябва на единия път, ще постигне плодовете и на другия.

Това отново е доказателство за един трансцендентален процес. Такива неща в материалната равнина не се случват. Стараеш се да сготвиш обяда, а вечерята също е готова. Няма как! Е, за аскетите понякога е възможно, в добавка и със закуската. Но обикновено извършваме едно действие и добиваме един резултат. Ако се занимаваме с друго, ще получим друг резултат. И тези резултати не се пресичат. Защото материалният свят е логичен свят – колкото и да е нелогичен. Докато духовното небе изглежда съвсем нелогично, ала при все това е много логично. Защото там практикувайки единия път, можете да постигнете плодовете и на двата.

Какво е аналитичното изучаване на света, санкхя? Разграничавате: кое е повърхностно, а кое – съществено; кое е духовно и кое – материално; постоянно и непостоянно. И забравяте за непостоянното, посвещавайки повече внимание на неизменното А какво е йога? Йога е мистичен път, установяване на жива и любяща връзка между човек и Бог. Това е пътека на усъвършенстване. И тази пътека е мистична. „Мистичен” не идва от „мъгляв”[2]. „Мистичен” идва от гръцката дума „да пазиш мълчание”. И така, да пазиш мълчание – това е истинският мистицизъм. Йога определено е мистична пътека, а мистицизъм не може да се преподава. Невъзможно е да научиш някого на мистична опитност. Това не е словесно действие. Не става въпрос за някакви думи, предадени от един човек на друг, но истинският учител-мистик може да създаде такива обстоятелства, такава среда, че практикуващите да преживеят мистичната реалност. И така, какво е вашето предпочитание? Аналитично изследване от типа „това е добро, това е лошо”, или мистично преживяване?

Хаягрива: За мен мистичното.

Свами Тиртха: За теб мистичното, един за мистично. Други? Също мистично? Тогава моля ви, упражнявайте санкхя! Подбирайте какво е правилно, какво-неправилно; какво е материално, а какво – духовно. Тогава ще постигнете и мистична опитност. Защото тези две школи винаги вървят заедно. И както Кришна казва тук: „Ако се посветите както трябва на една от тези школи, от тези две пътеки, ще постигнете резултатите и на двете.”

Веднъж един нов бхакта протестирал пред своя учител: „О, учителю! Ти ме научи как да поднасям благоуханни пръчици на Кришна: „първо завърташ два пъти при краката и т.н.…” Обаче докато броя, не мога да насоча вниманието си към Бога.“ А учителят казал: „Скъпи синко, ако си насочил вниманието си към Бога, ще броиш колко пъти трябва да завъртиш.” Виждате ли, посвещавайки се на едното, ще постигнете резултатите и на двете. Защото да броиш кръговете, които поднасяш, всички тези формалности – това е като санкхя, анализ. Разбира се, не е част от школата санкхя, но е анализ – да броиш, да разграничаваш, да изпълняваш правилно. Ала установяването на жива и любяща, мистична връзка с Бога, поднасяйки с обич своята благоуханна пръчица – това е истинска йога.

[1] „Бхагавад Гита” 5.4

[2] Непреводима игра на думи в английския – mystic означава „мистичен”, mist – „мъгла”

 



Leave a Reply