Archives

Calendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
86189850_2975459855848197_3196310598644137984_n

(от лекция на Свами Тиртха, 19.08.2015, вечер, Лудащо)
 
(продължава от предишния понеделник)
 
Мнозина се стремят към лотосовите нозе на Кришна. Харесвате ли Вриндавана? Унисон. Във Вриндавана също има мнозина устремени към лотосовите нозе на Кришна. Защото ако уловите нозете на някого, нима той може да помръдне или да избяга? Не може! Хванете ли нозете, хванали сте и човека. Различните групи във Вриндавана всичките жадуват за компанията на Кришна. Това е като пазар на различни раси. Само една стока не се намира там – пасивната раса. Но всички останали основни раси присъстват. А от цялото това многообразие на раси, нека изберем две групи. Кои да вземем? Яшодка, ти какво предлагаш?
Яшода: Гопите и гопалите.
Свами Тиртха: Гопите и гопалите – о, много си умна. Всички тези групи предани копнеят за Кришна. И в съответствие с настроението си, с божествените си чувства, те зоват Кришна с различни имена. Гопите обичат тайните. Затова те се обръщат към Кришна като най-напред се обръщат към Радха: „Радха Кришна!” Албедо! След това навлизат в мистерията: „Радхе Шям!” Шям е тъмният Бог. Нигредо! На тази толкова мелодична медитация от високи женски гласове отвръщат гопалите по своя си начин. Те търсят своя другар в игрите: „Хей Говинда, хей Гопал!” И така, какво казват гопите? „Радха Кришна, Радхе Шям”, а гопалите отговарят: „Хей Говинда, хей Гопал!” Две групи. Горкият Бог! Трябва да се размножи! Всички Го искат. 
Но всички са разочаровани. Зоват своя любим Бог, но от Него няма ни следа! След известно време изпадат в объркване – до такава степен, че гопите започват да губят шаловете си. Докато търсят своя възлюбен Кришна, те разпиляват тук-таме някои женски притежания. Гопалите по същия начин губят своите геги, флейти, това-онова, тъй като не намират своя Кришна. Излизат от една гора, втурват се в друга; всички тичат един след друг в лудо търсене на свидния си Кришна. Не щеш ли, гопалите намират шаловете и в дълбоката си медитация си мислят: „О, ако се престорим на гопи, може би повече ще успеем да привлечем Кришна!” Междувременно гопите също намират тук-таме някакви флейти, тояжки, въжета, и също си мислят: „О, може би нашият Бог е с гопалите и ако се престорим на гопали, Той ще дойде при нас!” Всички са вглъбени в трансформираща медитация. Рубедо – всички цветове се променят. „Радха Кришна Радхе Шям! Хей Говинда, хей Гопал!” 
Ни следа от Кришна. Но в следващата кунджа[1] те се срещат. „Радха Кришна Радхе Шям! Хей Говинда, хей Гопал!”
Подхранвайте и съхранявайте това интензивно търсене в своите сърца. Защото не е минало дълго време откак сме се отделили от божествената хармония. И не е дълъг пътят да се завърнем там. 
 
1. горичка


Leave a Reply