Archives

Calendar

September 2020
M T W T F S S
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
kamsa

(от лекция на Свами Тиртха, 5.09.2015 вечер, София)

Този свят не е изоставен от Бога. Когато и да има истинска нужда, Той ще дойде и ще помогне. В този смисъл проблемите са нещо хубаво, защото предизвестяват идването на Бога. Разбира се, не ви казвам: „Молете се за повече проблеми”. Те се случват от само себе си. По-добре да се молим за идването на Бога. Защото мотивацията на Бог Кришна да се появи не е само нещастното състояние на материалния свят; много повече Го мотивират пламенните молитви на възлюбените Му служещи.

Но какво се случило в историческата страна на тази божествена игра? Имало двамина избраници: единият бил от царско потекло – Васудева, бъдещият баща на Кришна; а другата била една много уважавана дама – Деваки. Животи наред те се били посветили на божествена медитация. В предишно свое раждане имали едно много силно желание. В книгите пише, че за да постигнат това желание, те извършвали тапас, отречения – хиляди години уединена медитация, хранейки се единствено със сухите листа на дърветата.

Какво ще стане, ако отправим покана за подобна тапася? Участниците няма да са кой знае колко. „Да! Готов съм да ям суха шума в продължение на хиляди години!” Та кой е готов на това? Но ако целта е висока, цената също е висока. Тяхната цел била много висока. Те искали да станат майка и баща на Бога. Искали Бога за свое дете. Можете ли да ми кажете нещо по-висше от това? Мисля, заслужава си да се плати цената на няколко кратки години лека медитация и добра диета. В сравнение с целта, тази незначителна жертва, която далеч надвишава способностите на днешните хора, си струва. Дотолкова, че те получили обещанието: „Да, Аз ще се родя като ваш син”.

И ето, в този живот те били Васудева и Деваки. Прекрасна млада двойка в деня на тяхната сватба. Толкова романтично! Те били в сватбена процесия, ала същевременно братът на Деваки, младата булка, бил много нервен, защото бил получил послание: „Внимавай с тази двойка, понеже тяхното осмо дете ще те убие.” Доста силни и тежки думи. „Какво да сторя? Как да се защитя, след като получих такова послание?” Той взел решение: „По-добре да разреша проблема веднъж завинаги.” И така, той решил да се включи в сватбеното шествие с меч в ръка. Да убие младата невеста, собствената си сестра. Хубаво решение, а? Просто да направи случая по-паметен. Сватбено шествие в кръв. Всеки би запомнил подобна случка за вечността. Такова било неговото решение: „Ще убия бъдещата майка, за да се защитя.”

Васудева и Деваки били леко смаяни. И знаете, един млад съпруг има малко собственически чувства към младата си съпруга. Тъкмо я е придобил, затова не желае незабавно да я изгуби. Разбира се, Васудева искал да защити жена си. Но как да се бориш срещу такъв освирепял враг? Той започнал да прилага дипломатически методи. Най-напред казал: „О, ти си толкова добър! Такъв прославен благородник си. Защо трябва да постъпваш така? Това не ти носи добра репутация.” После се опитал да отклони вниманието му: „Нека ти предложа нещо.” Той се стараел по всякакви начини да избегне опасността и най-сетне успял. В края на краищата Камса, братът, не погубил собствената си сестра и Васудева го убедил: „Няма защо да се боиш. Пророчеството говори за осмото дете, защо е нужно да убиваш майката? Осмото дете е опасността, а не майката.“ Камса склонил на много по-леки условия: „Няма да ви убивам засега, но ви осъждам на доживотен затвор.” В един смисъл това е добра възможност, защото за момента било решение. И те били хвърлени в тъмница. Доста неочаквано: поемаш на романтична сватбена процесия, а се оказваш в затвора. Ала поне все още били живи.

И тъй, какво можем да научим от всичко това? Че понякога има смъртни опасности. Тръгваме на романтично пътешествие, а се озоваваме всред лабиринт от трудности. Но по-добре е да опазим живота си от непосредствената опасност, за да намерим по-късно истинското решение.

Такава била цената, която Васудева и Деваки, които медитирали, за да получат Кришна за свой син, трябвало да платят. Докато минавали годините, те имали деца. И макар пророчеството да споменавало осмото дете, при все това Камса убивал всичките им новородени бебета. Това е много болезнено положение. Не разполагаш с свободата си и когато родиш ново дете си сигурен, че то ще умре. Въпреки всичко те приели трудностите, приели ситуацията и чакали по-добър шанс, благословена възможност.

Най-сетне Деваки заченала с Кришна.

 

(следва продължение)

 

 Leave a Reply