Archives

Calendar

June 2021
M T W T F S S
« May    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
 

Radha-kunda

(от лекция на Свами Тиртха, 24.07.2016 вечер, София) 

(продължава от предишния петък) 

Такава е голямата мощ на безкористната посветеност – и силата, и знанието, и каквото е необходимо ще ви бъде дадено. Ще ви бъде осигурено, делегирано. Нашата част е посветеността, Неговата част е делегирането.

Веднъж великите санняс ученици на Шрила Шридхара Махарадж се били събрали около него. Той говорел за бъдещето: как да проповядват, как да представят Махапрабху в съответните си места – от Австралия до Съединените Щати, от Европа до Индия, навред из целия свят. Визията му била толкова широка и далновидна, че тези велики стожери на проповядването били в удивление и трепет. Мнозина от тях рекли: „Не, не, не! Неспособни сме да направим това. Не ни е по силите.” Но Шридхара Махарадж казал: „Аз ще ви дам сили!” И тогава всички викнали: „Харибол!”

Ние сме толкова незначителни! Но ако сме готови да кажем: „Да!” на нашите наставници, тогава цялата сила ще ни бъде делегирана. Тогава не самите вие, а някой друг работи чрез вас, друг действа чрез вас. Това е възможно в зависимост от степента на отдаденост.

Веднъж в стари времена имало една много специална случка. Един предан посетил Радха Кунда. Това е встрани от теоретичната дискусия за истината и любовта. То вече не е философия; то е реалност, история. И така, този предан бил на посещение в Радха Кунда; знаете, Радха Кунда е много свещено поклонническо място. Ако човек веднъж се окъпе в Радха Кунда, бива надарен със съвършена преданост. Това е много важно място на фокус за преданите. И така, нашият приятел бил там. Неочаквано някой се приближил към него. Този друг предан бил гуру-бхай, божествен брат на неговия духовен учител. По-старшият не познавал преди това посетителя, но по-младият знаел, че това е брат на духовния му учител. И така, по-старшият се приближил към по-младия и запитал: „Прабху, да не би да си ученик на моя скъп духовен брат, еди-кой си свами?” По-младият отвърнал: „Да, негов ученик съм.” Тогава възрастният казал: „Беше очевидно като те видях. Ти толкова дълбоко представяш своя учител, че той е в теб, вижда се през теб.”

Сега може да речете: „А, легенди. Не съм бил там, не съм го видял. Ще повярвам, ако видя”. Но трябва да ви кажа, че то работи наобратно: ако повярваш, ще видиш. Такава е силата на безкористната посветеност. Ако се отдадете напълно на духовния си учител, ще можете да го представяте. Той ще действа чрез вас. Ако се отдадете напълно на Махапрабху, Той ще пее през вас.

Днес сутринта разбрах нещо за софийската мисия – защо хората са толкова привлечени към бхаджаните и киртаните тук? Не знаех защо! Защо тези киртан вечери са толкова мощно проявени тук? Но после, вглеждайки се в пълнолунното лице на Махапрабху, разбрах нещичко. Той харесва санкиртана толкова много, че вдъхновява преданите си тук да го правят. Това е по Неговия вкус, сигурен съм. Така че ако искате да обожавате своя скъп Махапрабху тук, това е най-добрият начин. Ако се молите, Той ще ви даде милостта си. Ако се отдадете, Той ще ви изпрати всичките ангели и гандхарви. Защо? Защото чрез отдаденост, качествата се прехвърлят върху ашрая-таттва, върху субекта. Затова се казва, че чистият предан притежава всички дивни качества на Бога – посредством този процес на отдаване. Виждал съм това. Моят учител, например, имаше силата да сътворява. Каза: „Нека да има списание „Раковина!” и то се случи. Просто заради посветеността му в служба на неговия учител, му бе дадена силата да сътворява.

(следва продължение)Leave a Reply